阅读能力提升
Ⅰ.阅读理解
主题 体裁 词数 建议用时
英国少年骑行穿越大不列颠 记叙文 190 8 分钟
In the UK, there is a popular route for cyclists: the road
from Land’s End in England to John O’Groats in Scotland. It is
874 miles long and it covers almost the full length of Great Britain.
A 12-year-old boy named Laurence Chandler became the youngest
cyclist to finish the route. Chandler wanted to raise(筹集) money for Smile Train. It is a children’s
charity(慈善组织).
Chandler took 20 days to finish the route. Every day, he rode his bike between 40 and 60
miles. He spent 6 hours riding his mountain bike every day. It was hard to ride on bad days, and
riding uphill was also hard.
“It was much harder than I thought. There were so many hills and the roads were busy,”
Chandler said. “But if you put your mind to anything, you can do it no matter how hard it is.”
Chandler read a newspaper about the route two years ago. Later, when his father’s 50th
birthday came, he decided to go for it. He rode his bike around his village and to school before
starting his journey. After finishing the great trip, Chandler raised 600 pounds.
( )1.The underlined word “cyclists” means “ ” in Chinese.
A.骑自行车的人 B.科学家
C.跑步者 D.登山者
( )2.Why did Chandler ride his bike on the popular route?
A.To celebrate his father’s birthday.
B.To take more exercise.
C.To keep healthy.
D.To raise money for a children’s charity.
( )3.How long did Chandler spend finishing the route?
A.Twelve days. B.Twenty days.
C.Two months. D.Six hours.
( )4.Which is the right order(顺序) according to the passage?
①Chandler raised 600 pounds.
②Chandler rode his bike around his village.
③Chandler read a newspaper about the route.
④Chandler began to ride on the popular route.
A.①③②④ B.③②④①
C.②③④① D.③④②①
( )5.What’s the best title of the passage?
A.Riding on the Route Is Hard
B.Raising Money for Smile Train
C.Finishing a Great Trip
D.A Popular Sport—Riding
Ⅱ.阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词或填入括号中所给单词的正确形式
Last summer,I went to a beautiful beach on vacation with my parents. We 6. (stay)
there for a week. The weather was always sunny 7. hot. In the morning, my father and I
played beach volleyball. My mother read books and rested on the beach. 8. the
afternoon, we 9. (have) great fun playing in the water. In the evening, we 10.
(go) to the movies. There were some nice movies every evening. I liked cartoon movies best.
Sometimes we went 11. (shop). But the shops were too crowded, so we didn’t really like
them.
Oh, yes, there were all 12. (kind) of fruits like bananas, grapes, and pineapples(菠
萝). Pineapples are my favourites and I 13. (eat) a lot of them.
On the 14. (two) day, it was cool. We decided 15. (take) a walk near the
beach. The wind was gentle(温和的) and the air was so clean that we didn’t want to leave the
lovely place.
答案详解详析
Ⅰ.【主旨大意】 本文主要介绍了英国少年 Laurence Chandler 为 Smile Train 募集资金,花费
20 天在最受骑行者欢迎的路线上独自完成了骑行。
1.A 词义猜测题。由下文 Chandler 骑自行车完成这条路线可知,cyclists 指的是“骑自行车
的人”。故选 A。
2.D 细节理解题。由第一段最后两句“Chandler wanted to raise money for Smile Train. It is a
children’s charity.”可知,Chandler 想通过骑行为 Smile Train 筹集资金。故选 D。
3.B 细节理解题。由第二段第一句“Chandler took 20 days to finish the route.”可知答案选 B。
4.B 细节理解题。根据最后一段可知,Chandler 先是在两年前从报纸上读到关于这条路线的
介绍,然后在他父亲的 50 岁生日来临时,下决心骑行。在开始旅程之前,他绕着村庄骑自行车
并骑车去了学校。最后他开始沿着那条出名的路线骑行。完成那条路线后,他筹集了 600 英
镑。故选 B。
5.C 主旨大意题。本文主要介绍了英国少年 Chandler 花费 20 天完成穿越大不列颠骑行的
故事。故选 C。
Ⅱ.6.stayed 7.and 8.In 9.had
10.went 11.shopping 12.kinds
13.ate 14.second 15.to take