阅读能力提升
Ⅰ.阅读理解
主题 体裁 词数 建议用时
九十而已!高龄
UP 主走红
记叙文 206 10 分钟
Bilibili is very popular with young people. Most uploaders(上
传者) are very young. However, Jiang Minci is a special uploader.
She is 90 years old. She has become very famous in this young and
fashionable place with over 300,000 followers.
Jiang wanted to write an autobiography(自传) by photos or by
words at first,but finally she gave up. Jiang had an interest in the Internet. Then she had an idea—
finish her autobiography by videos, so she became an uploader with the help of her grandson Dou
Dou in April, 2020.
Jiang tells stories of her life in the videos. At her early age, she didn’t want to accept(接受) a
marriage(婚姻) that was arranged(安排), then she left home to finish her studies. Jiang once said
in one of her videos, “Whether(是否) they are married or not, women should be independent(独
立的) and have their own jobs and lives.” More and more young people liked her because of her
videos.
Before filming a video, Jiang does a lot of preparing(准备) work. She talks about how to
make the video well with her grandson. Jiang still needs her grandson’s help when editing(剪辑).
She is studying video editing now. She hopes that one day she can do it all by herself.
( )1.Jiang Minci wanted to finish her autobiography at last.
A.by videos B.by photos
C.by words D.by pictures
( )2.The third paragraph mainly wants to tell us .
A.when Jiang was on bilibili
B.what the story of Jiang’s videos is
C.where Jiang was born
D.how Jiang filmed her videos
( )3.Which of the following is NOT true?
A.Jiang is interested in the Internet.
B.All the uploaders on bilibili are very young.
C.Jiang thinks women should have their own lives.
D.Jiang’s grandson helps her a lot about filming videos.
( )4.The underlined word “it” refers to .
A.telling a story
B.preparing something
C.editing
D.talking with her grandson
( )5.What’s the passage mainly about?
A.Bilibili is very popular with young people.
B.Jiang Minci becomes famous on bilibili.
C.How Dou Dou helps his grandma.
D.Jiang Minci lived a hard life in the past.
Ⅱ.阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词或填入括号中所给单词的正确形式
J.K. Rowling is the writer of the Harry Potter series(系列). It is one of the best-sellers(畅销
书) all over the world. She was 6. (bear) in Bristol on July 31st,1965. She has one sister.
She is two years older than her sister. They loved listening to 7. (they) father’s bedtime
stories. They loved the stories about the magical(魔幻的) world best. Rowling 8. (write)
her first story when she was six years old.
In 1992, Rowling 9. (begin) to write the 10. (one) book about Harry Potter.
In 1997, she finished the book. It was 11. great success. And the film came out 12.
November, 2001. Now the Harry Potter series is popular. In this series, Harry is only an ordinary
boy—polite, friendly, brave(勇敢的) 13. clever. So when children read about Harry,
they want 14. (be) like him.
J.K. Rowling is very happy with the success. She 15. (say) she will go on writing
children’s books.
答案详解详析
Ⅰ.【主旨大意】 90 岁的老奶奶江敏慈乘风破浪,勇闯年轻人阵地,当起 UP 主。她在孙子的
帮助下,制作并分享有关自己经历的视频。
1.A 细节理解题。根据第二段第三句“Then she had an idea—finish her autobiography by
videos…”可知,江奶奶最后想通过视频完成自传。故选 A。
2.B 段落大意题。通读第三段可知,第三段主要介绍了江奶奶的视频主要讲述的内容。故选
B。
3.B 细节理解题。根据第二段第二句“Jiang had an interest in the Internet.”可知 A 项正确;
根据第一段中的“Most uploaders are very young. However, Jiang Minci is a special uploader.
She is 90 years old.”可知,大部分 bilibili 的 UP 主是年轻人,而江奶奶是一个特殊的 UP 主,故
B 项错误;根据第三段第三句“…‘Whether they are married or not, women should be
independent and have their own jobs and lives.’”可知 C 项正确;根据第四段第三句“Jiang still
needs her grandson’s help when editing.”可知,江奶奶的孙子帮她剪辑视频,故 D 项正确。故选
B。
4.C 代词指代题。通读最后一段可知,江奶奶的孙子帮助她剪辑视频,江奶奶正在学习剪辑视
频,所以她是希望以后能自己剪辑视频。故选 C。
5.B 主旨大意题。本文主要介绍了九十岁高龄的江敏慈在 bilibili 上分享视频,成为 UP 主,
并在 bilibili 上走红。故选 B。
Ⅱ.6.born 7.their 8.wrote 9.began 10.first 11.a 12.in 13.and
14.to be 15.says