阅读提速练(二)
(限时 40 分钟)
对应学生用书(单独成册)第 157 页
Ⅰ.阅读理解
A
(2020·平顶山 5 月联考)Welcome to join us in exploring Tanzania,a beautiful east
African country!
·Travel Plan
Day 1:Tour in and around Moshi.Drive from Moshi to Lake Manyara.Afternoon game
drive in Lake Manyara.
Day 2: Early morning drive to the Serengeti with lunch boxes.Afternoon game drive
around the Seronera area.Dinner and overnight.
Day 3: Fullday game drive in Serengeti,lunch boxes at Visitor's Center.
Day 4: Drive from Serengeti to Ngorongoro.Halfday game drive in the Ngorongoro
Crater(火山口).
Day 5: Drive from Ngorongoro to the Olduvai Gorge(峡谷).
·Some Scenic Spots
Moshi
Moshi is a city lying near the parks and conservation areas offering views of
Kilimanjaro,the highest mountain in Africa.Here you can enjoy historic buildings
and pick up souvenirs from your trip to Tanzania.
Serengeti National Park
Equal in size to Northern Ireland,the park contains about three million large
animals,most of which join in a seasonal migration(迁徙),one of nature's wonders.
Ngorongoro Conservation Area
The huge area has active volcanoes,mountains,forests,lakes and Ngorongoro
Crater.On the crater floor , grassland mixes with lakes , rivers , woodland and
mountains.The crater is home to up to 25,000 large animals.
Olduvai Gorge
There's a small museum lying at the visitor center.The gorge is full of
archaeological sites(考古遗址)filled with fossils,settlement remains and stone
artifacts.
·About Baggage
We suggest limiting your extra clothing and other things to one suitcase per
person.It's a great idea to bring a small bag for things like a camera and a water
bottle,which you'll use in the front passenger area.
For more information,please call 18007663396!
[语篇解读] 本文是一篇应用文。主要介绍了坦桑尼亚之旅的行程安排及景点等相关信
息。
1.When can tourists enjoy the views of the highest mountain in Africa?
A.On the first day. B.On the third day.
C.On the fourth day. D.On the fifth day.
解析:细节理解题。根据“Day 1:Tour in and around Moshi.Drive from Moshi to Lake
Manyara.”及 Moshi 中“Moshi is a city lying near the parks and conservation areas
offering views of Kilimanjaro,the highest mountain in Africa.”可知,游客在第一
天可以欣赏到非洲最高山的景色。
答案:A
2.Northern Ireland is mentioned to show Serengeti National Park's________.
A.ancient attractions B.beautiful scenery
C.various animals D.large size
解析:推理判断题。根据 Serengeti National Park 中“Equal in size to Northern
Ireland,the park contains about three million large animals”可推断,提到北爱尔
兰是为了表明塞伦盖蒂国家公园很大。
答案:D
3.What are tourists advised to do?
A.Prepare huge bags.
B.Send emails for details.
C.Avoid too much luggage.
D.Take photos of passengers.
解析:细节理解题。根据倒数第二段“We suggest limiting your extra clothing and
other things to one suitcase per person.”可知,游客应该避免携带太多行李。
答案:C
B
(2020·邯郸二模)In January,2017,snow began to fall across the Apennines.For
days it came down,and the enormous drifts(雪堆)on the mountain grew taller by the
hour.
In spite of the bad weather,Matrone and his wife decided to make the trip to
the mountain resort and have an overnight getaway.Unfortunately,a small earthquake
broke out that night,which caused an avalanche(雪崩).The avalanche gathered speed
and size,grabbing rocks and trees and anything else in its way as it roared down
the mountain.
The snow—and the weight of everything it had brought down the mountain with it
swept the hotel from its foundation and sent everything flying more than 100 yards
away.Matrone was trapped 30 feet beneath the snow and ruins,unable to move.Every
time he came to life from faint,he dreamed of walking alongside his wife.
Eight hours later,the rescuers arrived.The search work went on slowly.Finally,
more than 30 hours after the search began,they heard something astonishing: a woman
crying for help.Adriana and her son were the first to be rescued alive.
Finding the survivors electrified the rescuers.They tunneled quickly in the
ruins.The rescue team had been working nonstop for more than two days when they heard
a voice.It was Matrone. The angled beams had created a cocoon that prevented Matrone
from being crushed(压)to death. Those near him had not been so lucky.
Rescuers raised the concrete beams off Matrone's limbs and lifted him out.It was
some 60 hours since the avalanche.He was one of 11 people out of 40 to have
survived.Soon after,he was airlifted to a hospital in a nearby town.
Five days after his rescue,Matrone was given the heartbreaking news that his
wife had died.Her body had been found near where Matrone had been trapped.The angel
who had appeared in his dreams had never left his side.
[语篇解读] 本文是一篇记叙文。Matrone 和他的妻子在山中度假时,遇上雪崩,他的妻
子不幸遇难,而他在被埋 60 多个小时后,终于获救。
4.What directly caused the hotel to be destroyed?
A.The snowfall. B.The earthquake.
C.The avalanche. D.The rocks and trees.
解析:细节理解题。根据文章第三段“The snow—and the weight of everything it had
brought down the mountain with it swept the hotel from its foundation and sent
everything flying more than 100 yards away.”可知,宾馆被毁的直接原因是雪崩,降雪
和地震只是雪崩的前提条件,岩石和树木是雪崩的部分。
答案:C
5.What is the probable meaning of the underlined word “electrified” in Paragraph
5?
A.Made people feel satisfied.
B.Made people feel excited.
C.Equipped people with electronics.
D.Supplied people with electricity.
解析:词义猜测题。根据下文“They tunneled quickly in the ruins.”以及常识可知,
救援人员在救出活人之后应该感到振奋,于是加快了救援行动。A 选项干扰较大,satisfied
与语境不相符。
答案:B
6.How long was Matrone trapped in the ruins?
A.More than 30 hours.
B.About five days.
C.Less than 40 hours.
D.About two and a half days.
解析:细节理解题。本文出现的时间词比较多,根据第六段中“It was some 60 hours since
the avalanche.”可知,当 Matrone 被救时,距离雪崩发生已经 60 个小时,也就是两天半左
右。
答案:D
7.What can be the best title for this text?
A.A Narrow Escape B.A Scary Night
C.A Perfect Rescue D.A Dawn Avalanche
解析:标题归纳题。本文主要讲述了 Matrone 在雪崩之后陷入困境,并最终获救的故事。
答案:A
C
(2020·山东省日照市第三次模考) As the novel coronavirus epidemic continues,
one school after another has organized online classes.The most common form is live
streaming,in which all participants,teacher and students alike,sit in front of
a computer camera and see each other via the platform.
Many teachers and students simply wear casual clothing for the class,and jokes
emerge about each other's appearance.After all,most of the time it is the teacher
appearing on screen,and the students,even if called on by the teacher,will only
show their faces.
Yet Shijiazhuang No.1 Middle School in Hebei Province recently triggered heated
discussion by requiring teachers to wear formal suits and students to wear uniforms
while attending online classes.
By Saturday morning,the related topic has become one of the hottest topics on
Sina Weibo,with 180 million views.
“The practice can improve students' sense of formality in the online classes
and make them more attentive,”said Yao Haibo,a head teacher of the school in a
video clip.“It can also grant students a sense of honor and make them remember their
identities as students.”
However,in the comment sections,some micro bloggers claiming to be students
disagreed.
“Not useful.Whether one works hard or not is not decided by a uniform” was the
most highly voted comment,with 31,000 “likes”.
“Maybe a good move,but unnecessary” was another highly voted comment.
Whatever the argument is,the problem might be solved in the notsodistant future.
Accordi ng to official data,the number of newly confirmed diagnosed cases was 397
on Saturday.
The students and teachers might,hopefully,see each other in classrooms soon.
[语篇解读] 本文是一篇议论文。讲的是在新冠肺炎疫情肆虐的大环境下,各级学校推
行网课,而上网课穿不穿校服引发了争议。
8.We can infer from the passage that________.
A.online classes are popular in schools
B.teachers have classes online as the novel coronavirus epidemic continues
C.teachers and students can see each other via the platform
D.teachers mostly appear on screen while students not
解析:推理判断题。第一段直接提到因为病毒的继续,师生们一直上网课并且他们可以
从平台上互相见面;第二段的第二句也直接提到主要是老师出现在屏幕上,而学生不是,这
些都是直接提到的信息,而非推断,排除 B、C、D 三项。但根据这些内容,我们可以推断现
在网课正在学校盛行,A 项正确。
答案:A
9.Requiring students to wear uniforms while attending online classes is not
because ________ in Shijiazhuang No.1 Middle School.
A.jokes emerge about teachers' and students' appearance
B.it can improve students' sense of formality
C.it can protect students from the novel coronaviruses
D.it can make students remember their identities as students
解析:细节理解题。本题问“要求学生上网课穿校服的原因不包括哪些”,根据第二段
第一句中的“jokes emerge about each other's appearance”、第五段第一句中的“The
practice can improve students' sense of formality”与第五段最后一句中的“make them
remember their identities as students”可知,A、B、D 三项是原因;C 项说法文中未提
及。故选 C。
答案:C
10.Official online classes in schools may ________ soon because the number of
newly confirmed diagnosed cases is dropping.
A.continue B.stop
C.disappear D.be forbidden
解析:推断判断题。根据最后两段的内容,可以判断出学生们不久就开学,言外之意网
课也即将停止了。故选 B。
答案:B
11.What's the writer's attitude towards wearing uniforms while attending online
classes?
A.Negative. B.Optimistic.
C.Supportive. D.Objective.
解析:观点态度题。作者开始先讲述新冠疫情大环境下,上网课穿不穿校服引发了争议,
然后讲述了正反两方面的观点,没有作者的观点态度,这说明作者是客观地说明这个问题,
因此答案是 D 项。
答案:D
D
(2020·河南大教育合作学校 6 月联考)Wang Zhonglin started playing table tennis
only four years ago.But last year,he and other researchers came up with a clever
way to up their game:Build a smart table.
Now they've built a prototype(样品).It can measure where a ball lands,how fast
the ball's going,where it's headed and the angle it was traveling.The table can do
that because its special wood surface forms the top layer(层)of a novel selfpowered
sensor.The data it acquires could guide players to perform better.
Importantly,the new smart table won't need a battery to detect the ball.When
a ball hits the wood,it sets off a chain of events that can both produce a small
electric current(电流)and record measurements of the ball's behavior.
What makes the new game table truly unique is its use of wood as one of the layers
because wood can produce electricity by rubbing against it.But Wang's group realized
they couldn't rely on wood that comes directly from a tree.It's too hard and too easily
broken.They needed a kind of wood that could bend.So they boiled the wood in chemicals
for seven hours.Then they dipped the wood in boiling water.Once it came out of the
boiling baths,the wood bent easily.
The scientists then cut the treated wood into small squares.Each measured just
1.8 inches on a side.Those squares became the top layer.Beneath this wood,they added
a layer of metal to conduct electricity.They attached that layer to a metal wire.Then,
instead of using a tabletennis ball,they hit the surface with a type of hard
plastic.When it registered an electric current,they moved on to building a test table.
“It is amazing.To me,selfpowered sensors of wood is the first move toward using
energy harvesting and sensing in sports,”said Askar,an engineer in Canada.And it
need not end with table tennis,he added.
[语篇解读] 本文是一篇说明文。文章主要介绍了一种新的发明——智能乒乓球桌面。
它可以感知乒乓球的速度、方向等,从而帮助人们提高球技。
12.What can we know about Wang's invention?
A.Its battery lasts very long.
B.It sells well in the market.
C.It can accelerate the ball's speed.
D.It can judge the ball's direction.
解析:细节理解题。根据第二段中的“where it's headed”可知,智能乒乓球桌能够感
知球的方向。
答案:D
13.Why did Wang use wood surface?
A.It is easy to get.
B.It can produce electricity.
C.It is hard enough.
D.It is environmentally friendly.
解析:细节理解题。根据第三段末句可知,科学家之所以使用木头,是因为木头在敲击
下会产生电流。
答案:B
14.What was the wood like after being treated?
A.It bent easily. B.It shrunk greatly.
C.It broke easily. D.It became harder.
解析:细节理解题。根据第四段末句可知,经过处理的木头变得容易弯曲。
答案:A
15.What can be inferred from Askar's words?
A.Sports meets will end with a table tennis match.
B.The technology will be used in other sports.
C.Table tennis isn't the first to use selfpowered sensors.
D.The table tennis ball will be selfpowered in the future.
解析:推理判断题。根据短文可知,加拿大工程师认为木头的自供电传感器是在运动中
使用能量收集和传感的第一步,以后会逐渐应用到其他运动中。
答案:B
Ⅱ.阅读七选五
(2020·东北三名校联考) We all wish for the arrival of Sunday.__1__The hard work
of a busy week is soothed(抚慰)by a good sleep that lasts,in most cases,till the
Sunday afternoon.But after that,too much sleep can make the rest of the day generally
end in lazing around the sofa,without doing anything.
Therefore,to really relax on a Sunday,the answer doesn't lie in sleep,but in
doing things that provide a soothing touch.Most often we get so lost in work that
when Sunday comes,we really don't know what to do with the free twentyfour hours
we've got.__2__Luckily,there are many things you can do to enjoy your Sunday.
__3__An early morning jog would restore your tiredness caused by the daily
schedule.After the morning walk,you'll have more energy to face the day head on.
You must have bought a lot of books on your last visit to the bookstore,but lack
of time must have prevented you from reading.Spend the Sunday afternoon reading any
book that interests you.__4__
With life being filled with too much work,finding free time during the working
days is surely a struggle.__5__ In such a case,Sunday is the best day to pull up
your sleeves,and get to work on the house.Clean the house,wash the clothes or mend
anything that is broken.In short,making the house clean and tidy is a good idea of
spending Sundays.
A.All the hope of joys and enjoyment rests on Sunday.
B.By the time we decide to do anything,the day gets over.
C.Consider using this day to take care of your plants and flowers.
D.On the other hand,it's natural that your house gets dusty and messy.
E.It is on this day that everyone can safely hope to relax and simply do as they
please.
F.In this way,you'll not only have spent a constructive time,but also exercise
your brain.
G.If you want to enjoy Sunday,then you'd better wake up early and go for a walk
or a jog.
[语篇解读] 本文是一篇说明文。人们都盼望着周末的到来,但是又不知道如何才能过
得充实。文章叙述的是如何过好周末。
1.解析:由下文“The hard work of a busy week is soothed by a good sleep that
lasts,in most cases,till the Sunday afternoon.”可推断,在这一天,每个人都可以
舒心地放松,做自己喜欢做的事情。
答案:E
2.解析:根据前面“Most often we get so lost in work that when Sunday comes,
we really don't know what to do with the free twentyfour hours we've got.”可推
断,当我们决定做任何事情的时候,一天就结束了。
答案:B
3.解析:根据后面的“An early morning jog would restore your tiredness caused
by the daily schedule.”可推断,如果你想享受星期天,那么你最好早起去散步或慢跑。
清晨慢跑可以恢复你因每日计划而产生的疲劳。早晨散步之后,你会有更多的精力去面对新
的一天。
答案:G
4.解析:根据上一句“Spend the Sunday afternoon reading any book that interests
you.”可知,星期天下午读任何你感兴趣的书。你不仅度过了有建设性的时间,而且锻炼了
你的大脑。
答案:F
5.解析:根据后面的“...get to work on the house.Clean the house,wash the clothes
or mend anything that is broken.”可推断,生活充满了太多的工作,在工作日很难找到
空闲时间。另一方面,你的房子变得又脏又乱是很自然的。在这种情况下,星期天是挽起袖
子开始干家务的最好日子。
答案:D