高 2020 级高三（下）3 月月考英语试题
第一部分听力（共两节，满分 30 分）
听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题，从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选
项。听完每段对话后，你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读
1. Why did the woman go to Beijing?
A. To visit friends. B. To go sightseeing. C. To take a business trip.
2. Where does the conversation take place?
A. At home. B. At a bookstore. C. At a restaurant.
3. What is the woman related to Henry?
A. His classmate. B. His co-worker. C. His sister.
4. What will the woman do next?
A. Prepare a meal. B. Pick up Jim. C. Play with her kids.
5. What programme does the girl want to watch?
A. An Indian film. B. A dance competition. C. A history programme.
第二节(共 15 小题；每小题 1.5 分,满分 22.5 分)
听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中
选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟；听完后,各小
题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第 6 段材料,回答第 6、7 题。
6. What do the speakers decide to do today?
A. Watch a movie. B. Go to a park. C. Rest at home.
7. Why does the man want to call Tim?
A. To invite him to join them.
B. To seek some suggestions.
C. To ask about his eyes.
听第 7 段材料,回答第 8、9 题。
8. What did the woman have earlier?
A. Some coffee. B. A sandwich. C. Some apple juice.
9. What does the man say about the chocolate cake?A. It is healthy. B. It is cheap. C. It is tasty.
听第 8 段材料,回答第 10 至 12 题。
10. What greatly encouraged the woman to quit smoking?
A. Her love for her daughter.
B. Her sufferings from lung cancer.
C. Her worry over her mother’s health.
11. How old is the woman?
A. 20 years old. B. 32 years old. C. 40 years old.
12. When did the woman begin to smoke?
A. At middle school. B. At high school. C. At college.
听第 9 段材料,回答第 13 至 16 题。
13. What does the term “brencheese” mean?
A. Eating bread and cheese together.
B. Buying cheese at the market.
C. Cutting cheese into pieces.
14. What did the OED do in June, 2018?
A. It updated its print version.
B. It removed some old words.
C. It added new words to Oed. com.
15. How long does the OED usually watch usage of a word?
A. One year. B. About 4 years. C. Over a decade.
16. When did the term “hip-pop” first appear in a US newspaper report?
A. In 1985. B. In 1991. C. In 2001.
听第 10 段材料,回答第 17 至 20 题。
17. What was the speaker’s hourly pay at the store?
A. $1. B. 75 cents. C. 30 cents.
18. What did the store owner allow the speaker to do?
A. Rent a bike for free.
B. Bring her son to work.
C. Pay the money through a year.
19. How did the speaker feel after the pennies were counted?A. Delighted. B. Confused. C. Disappointed.
20. What is the speaker mainly talking about?
A. Special Christmas gifts.
B. Her work experiences.
C. Her childhood memories.
第二部分阅读理解（共两节，满分 40 分）
第一节（共 15 小题；每小题 2 分，满分 30 分）
阅读下列短文，从每题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中，选出最佳选项。
If you're not one of the record 1. 9 million British holiday makers who went on a cruise (海上航游) last year,
isn't it high time you walked up the gangway?
We've rounded up all of the best packages you need to know about, as well as picking out some of our top
favourite late deals.
US Transatlantic From £629 per-person: Sail 13 nights with stops including Boston, New York. Price is on
a full-board basis and includes accommodation as well as on board entertainment and activities. Based on an interior
cabin(船舱) but upgrade to Ocean View for an extra £ 177per-person.
Cuba from £400 per-person: Sail five nights on board Majesty of the Seas with stops in Havana» Cuba and
Mexico. Price is on a full-board basis and includes accommodation as well as onboard entertainment and activities.
Portugal, Spain and Italy from £479 per-person：Sail seven nights with stops including Madeira, and
Malaga on a full-board basis. Price includes meals, afternoon tea, late-night snacks, luxury en-suite accommodation,
all onboard activities and entertainment.
European cities from £579 per-person: Sail on board MSC Meraviglia from Barcelona to visit Marseille,
Genoa, Civitavecchia, Palermo and Valetta, and make the most of MSC's all-inclusive drinks package including
coffees, cocktails, wine, beer, spirits and soft drinks for over 18s. Price is on a cruise only basis with two people
sharing a cabin.
While there are plenty of great late deals available to customers, the cruise industry often has some of its best
deals months in advance. Going forward, cruise lines are looking to change the way the booking system works so
the prices go up closer to the departure.
1. Who is the passage written for?
A. sailor. B. A holiday designer.
C. An advertiser. D. A potential tourist.2. How much should a couple pay for US Transatlantic Ocean View cabin?
A. £1612. B. £1258.
C. £806. D. £629.
3. Whose price doesn't include entertainment?
A. Cuba. B. Portugal, Spain and Italy.
C. European cities. D. US Transatlantic.
【答案】1. D 2. A 3. C
推理判断题。根据第一段 If you're not one of the record 1.9 million British holiday makers who went on a cruise
last year, isn't it high time you walked up the gangway?可知如果你不是去年 190 万英国度假者中的一员，那你是
细节理解题。根据第三段中 US Transatlantic From £629 per-person(美国横渡大西洋起价 629 英镑/人)以及
Based on an interior cabin but upgrade to Ocean View for an extra £ 177 per-person.可知以室内小屋为基础，但要
升级到海景舱，每人需额外支付 177 英镑。由此可知，一对夫妇应该为美国的跨大西洋海景舱付
细节理解题。根据倒数第二段中 Price is on a cruise only basis with two people sharing a cabin.可知价格仅限于两
人同住一个船舱的邮轮。分析其他活动详情可知，European cities 不包括娱乐。故选 C。
I was 11 years old when I asked my mom for piano lessons in 2010. We were in the economic decline. She said
a polite “no”.
That didn’t stop me. I Googled the measurements for a keyboard, drew the keys on a piece of paper and stuck it
on my desk. I would click notes on an online keyboard and “play” them back on my paper one-keeping the sound
they made on the computer in my head. I spent six months playing without touching a real piano. Once my mom saw
that I was serious, she borrowed money and bought me 10 lessons.
I still remember the first one. I was struck by how real the sound of the piano was. I sat my grade one after eight
lessons. Once I started secondary school, we couldn’t afford lessons again. I passed grade three, then grade five,
practicing only on my piece of paper.One evening, when I was about 13, my mom said she had a surprise for me; it was an electronic keyboard,
bought with more borrowed money. It was the first time I’d played for her. She was in shock.
My school didn’t offer music A-level. I found the Purcell School for young musicians. But I had to pass a
difficult test. Some of the questions involved an evaluation of the composer or when some piece was written. I felt
overwhelmed. To my amazement, I was offered a place.
At Purcell, I spent two years working as hard as I could. I performed to raise money and saved enough to buy
my first piano.
When I left Purcell, I was awarded the senior piano prize and senior academic music prize. I am now at the
Guildhall School in London. I feel proud: it’s been 10 years since I drew my paper piano, and I’m at one of the
world’s leading music schools.
The irony is that I continue to do a lot of my practice away from the piano-what we call mental practice. The
paper piano helped arouse my curiosity about how music works, the building blocks that form the pieces.
4. Why did the author’s mom buy him lessons at last?
A. She was shocked by his first performance.
B She had no doubt of his talent for piano.
C. She realized he meant what he said.
D. She suddenly made a fortune.
5. Which of the following can best describe the author?
A. Honest. B. Determined.
C. Humorous. D. Optimistic.
6. The underlined word “irony” in the last paragraph shows that the author felt .
A. surprised B. proud
C. satisfied D. disappointed
7. What’s the author’s main purpose of writing this article?
A. To introduce the method of mental practice.
B. To share how he convinced his mom to buy a piano.
C. To describe how costly it is to learn an instrument.
D. To encourage people to stick to their dreams.
【答案】4. C 5. B 6. A 7. D
细节理解题。根据第二段中 Once my mom saw that I was serious, she borrowed money and bought me 10 lessons.
可知一旦我妈妈发现我是认真的，她就借钱给我买了 10 节课。由此可知，妈妈是看到作者是真的想要学习，
不只是玩玩而已，因此被打动了，所以给他买了 10 节课。故选 C。
词义猜测题。根据后文 I continue to do a lot of my practice away from the piano-what we call mental practice.可知
It’s funny how readily we “take the advice of complete strangers” when shopping online. More than 80 percent
of Americans say they read online reviews at least some of the time. But on sites such as Amazon and Yelp,
businesses have learnt to “making the most of the rating system to the seller’s or the platform’s advantage”,
eventually “making the star-rating scale useless”. Even in the case of confirmed reviews, it can be hard to know
what the stars mean.
Amazon has stepped up the effort to provide transparency said Louise Matsakis in Wired.com. Its “Vine
voices” program sends free products for testing to an invite-only community of “trusted reviewers”. Amazon has
also started ranking its Top 10,000 Contributors on a daily leaderboard not “just by the number of reviews a person
has but also by how many customers found their feedback to be helpful”. The current No.1 reviewer, a 45-year-old
from North Dakota who has posted nearly 2,500 comments since 2002, has owned a bakery in Oregon, worked for a
small newspaper, and had a 10-year stretch in the Navy as a nuclear welding inspector. Now he spends his time
的testing everything from fryers to popcorn makers, though he exceeded its weight limit by 70 pounds.
But sellers are still finding ways to deceive prospective buyers, said a reviewer. He said, “I identified more than
150 private Facebook groups where sellers openly exchange free products for five-star reviews. I joined four of
them and was annoyed with a flurry of private messages from sellers. One offered to pay me $10 for a splendid
review of what was already ‘one of the highest-ranked iPhone chargers’, with 3,971 five-star reviews and a trusted
‘Amazon choice’ label. When it arrived, the charger broke within minutes. I reached out to Amazon and those
thousands of five-star reviews for the charger disappeared.”
The product now has 11 reviews and holds a rating of 2.5 stars. But before all those five-star reviews
disappeared, how many shoppers spotted this $ 13.99 charger pack on Amazon’s first-page results and fell for the
8. What action has Amazon taken to make the star-rating scale useful?
A. Provide effectively checked comments for consumers.
B. Give priority to the advantage of customers.
C. Decide on contributors’ rank by the quantity of reviews.
D. Get reliable reviewers to test products before their release.
9. What does the underlined word “deceive” in the third paragraph most probably mean?
A. Persuade. B. Instruct.
C. Interest. D. Cheat.
10. What do we know about the charger seller in the last two paragraphs?
A. He convinced buyers to obtain free products.
B. He attempted to obtain excellent reviews by purchase.
C. He was in hot water and deleted all untrusted reviews.
D. He tricked buyers and disappeared from Amazon.
11. Which of the following would be the best title for the passage?
A. The Efforts of Amazon
B. The Application of Rating System
C. Not Every Star Shines So Bright
D. Don’t Fall for the Trick of Sellers
【答案】8. A 9. D 10. B 11. C
【分析】这是一篇说明文。文章主要说明了亚马逊和 Yelp 等网站上一些卖家通过购买好评来吸引顾客购买自己的产
细节理解题。根据第二段中 Its “Vine voices” program sends free products for testing to an invite-only community
of “trusted reviewers”. Amazon has also started ranking its Top 10,000 Contributors on a daily leaderboard not “just
by the number of reviews a person has but also by how many customers found their feedback to be helpful”.可知它的
始在每日排行榜上对其前 1 万名贡献者进行排名，不仅根据“一个人的评论数量，还根据有多少客户认为
词义猜测题。根据后文 I identified more than 150 private Facebook groups where sellers openly exchange free
products for five-star reviews.可知我在 Facebook 上发现了 150 多个私人群组，卖家可以在这些群组里公开交
细节理解题。根据倒数第二段中 One offered to pay me $10 for a splendid review of what was already ‘one of the
highest-ranked iPhone chargers’, with 3,971 five-star reviews and a trusted ‘Amazon choice’ label. When it arrived,
the charger broke within minutes.可知其中一家公司出价 10 美元，请我给它写一篇精彩的评论，这篇评论已经
是“排名最高的 iPhone 充电器之一”，有3971 篇五星级评论，还有一个值得信赖的“亚马逊选择”(Amazon
主旨大意题。根据第一段中 But on sites such as Amazon and Yelp, businesses have learnt to “making the most of
the rating system to the seller’s or the platform’s advantage”, eventually “making the star-rating scale useless”.可知
但在亚马逊和 Yelp 等网站上，企业学会了“充分利用卖家或平台的优势来利用评级系统”，最终“让星级
己的产品，从而使网站的星级评级系统变得毫无用处，故 C 选项“不是每颗星星都那么明亮”符合文章标
【点睛】词义猜测题是高考阅读理解中常考题型之一，可以大致分为① 定义猜词，可以根据定义信息和举例猜测词义。如文中常用 refer to, be called 或 that's to say, such as 等。
② 逻辑猜词可以根据同义词、反义词、因果关系词等猜测词义，例如，similarly, the same as, but, however, while,
on the other hand, since ,because 等，所猜词与这些提示词前/后面部分的含义一样、相反或是前因后果。
如第二小题，根据后文 I identified more than 150 private Facebook groups where sellers openly exchange free
products for five-star reviews.可知我在 Facebook 上发现了 150 多个私人群组，卖家可以在这些群组里公开交
In the 19th century, an Arab physician known as Zuhr Ibn conducted some animal research to assess the
surgical procedures that could be applicable in humans. Since then, animal testing has been considered to be the
most efficient way to develop new drugs. New medical treatments and drugs are tested in animals first to determine
their effectiveness or safety levels before they are finally tested on humans. However, it remains controversial
whether it is morally right or wrong to use animals for medical or commercial experiments.
Use of animals for medical purposes is seen to be necessary by many scientists. Researchers usually begin their
trials using rats. If the tests are successful, further tests are done on monkeys before using human beings. For testing,
such tiered(分层的) rounds are important because it reduces the level of error and any negative side effects. Some
argue that animal testing has contributed to many life-saving cures and treatments and there is no adequate
alternative to testing on a living, whole-body system. Moreover, there are regulations for animal testing that limit
the misuse of animals during research, which serves as evidence that animals are well taken care of and treated well
instead of being intentionally harmed.
However, some other experts and animal welfare groups have opposed such practice, terming it as
inhumane(不人道的) and claiming it should be banned. According to Humane Society International, animals used
in experiments are commonly subjected to force feeding, radiation exposure, operations to deliberately cause
damage and frightening situations to create depression and anxiety. They also hold the view that animals are very
different from human beings and therefore make poor test subjects. Drugs that pass animal tests are not necessarily safe. Animal tests on the arthritis(关节炎) drug Vioxx showed that it would have a protective effect on the hearts
of mice, yet the drug went on to cause more than 27,000 heart attacks before being pulled from the market.
It’s safe to say that using animals for tests will continue to be debated in many years to come. Despite the
benefits of animal testing, some of the animal welfare organizations’ concerns need to be addressed with adequate
regulations to ensure that animals are treated humanely.
12. Why is animal testing considered necessary?
A. Because rats are more similar to humans than monkeys.
B. Because other testing alternatives may not replace the need for animals.
C. Because animal testing can spare humans any side effect.
D. Because animal testing has been in practice since the 19th century.
13. What suffering do animals go through during experiments?
A. Eating poisonous food.
B. Being killed deliberately.
C. Breathing in polluted air.
D. Having unnecessary operations.
14. What does the example Vioxx in paragraph 3 tell us?
A. Arthritis is hard to cure.
B. Some drugs need to be withdrawn from the market.
C. Animals can not necessarily produce accurate results.
D. A drug should be tested many more times before its release.
15. What action will the author probably agree with?
A. Experts try hard to determine whether animal tests are harmful.
B. The authorities issue a new law to guarantee animal rights during research.
C. Scientists reduce the number of animals used in research.
D. Relevant organizations show more concern about the animals’ welfare.
【答案】12. B 13. D 14. C 15. B
细 节 理 解 题 。 根 据 第 二 段 中 Some argue that animal testing has contributed to many life-saving cures and
treatments and there is no adequate alternative to testing on a living, whole-body system.可知一些人认为，动物实
细 节 理 解 题 。 根 据 第 三 段 中 According to Humane Society International, animals used in experiments are
commonly subjected to force feeding, radiation exposure, operations to deliberately cause damage and frightening
situations to create depression and anxiety.可知据国际人道协会称，用于实验的动物通常会遭受强制喂食、辐
细节理解题。根据第三段中 Animal tests on the arthritis drug Vioxx showed that it would have a protective effect
on the hearts of mice, yet the drug went on to cause more than 27,000 heart attacks before being pulled from the
market.可知关节炎药物 Vioxx 的动物试验显示，它对老鼠的心脏有保护作用，但这种药物在被撤市前导致
了逾 2.7 万例心脏病发作。由此可知，第 3 段中的例子 Vioxx 告诉了我们动物不一定能产生准确的结果。故
推理判断题。根据最后一段中 Despite the benefits of animal testing, some of the animal welfare organizations’
concerns need to be addressed with adequate regulations to ensure that animals are treated humanely.可知尽管动物
第二节（共 5 小题；每小题 2 分，满分 10 分）
When it comes to green buildings, we tend to think of new ones – the kind of high-tech, solar-paneled
masterpieces that make the covers of architecture magazines. ___16___They are the witness of the country. And it
would be incredibly wasteful to tear them all down and replace them with greener versions. ___17___What’s
more, it would take an average of 65 years for the reduced carbon emissions from a new energy-efficient home to
make up for the resources lost by destroying an old one. ___18___
But there is an unavoidable fact that nearly half of U. S. carbon emissions come from heating, cooling and
powering those aged houses. "You can't deal with climate change without dealing with existing buildings," says Richard Moe, the president of the National Trust. With some exceptions, the oldest homes tend to be the least
energy- efficient. ___19___Houses built before 1939 use about 50% more energy per square foot than those built
___20___Historic ones like Lincoln's Cottage can be transformed through efficiency upgrades. They can not
only help protect property owners from rising power costs; They can save the earth.
A. But how to change their conditions?
B. But the U.S. has more than 100 million existing homes.
C. Some effective measures should be taken by government.
D. So some people say that the greenest way is to maintain old ones.
E. Fortunately, some relatively simple changes can green older homes.
F. Vast energy and resources went into the construction of those houses.
G. The main cause is the cracks that expand over time and let outside air in.
【答案】16. B 17. F 18. D 19. G 20. E
这是一篇说明文。美国现有超过 1 亿套住房，大量的能源和资源被用于建造这些房屋，而一个节能的新房
子所减少的碳排放平均需要 65 年才能弥补因破坏旧房子而损失的资源。所以有些人说最环保的方法是维护
根据上文 When it comes to green buildings, we tend to think of new ones – the kind of high-tech, solar-paneled
masterpieces that make the covers of architecture magazines.可知说到绿色建筑，我们往往会想到新建筑——那
此可知，本句与上文发生转折，表明与那些高科技的新建筑不同的是，美国目前有超过 1 亿套住房。后文
中 they 可对应到 B 选项中 100 million existing homes。故 B 选项“但美国现有超过 1 亿套住房”符合上下文
根据上文 And it would be incredibly wasteful to tear them all down and replace them with greener versions.可知如
资源，不应当直接拆除换成更环保的。故 F 选项“大量的能源和资源被用于建造这些房屋”符合上下文语
根 据 上 文 What’s more, it would take an average of 65 years for the reduced carbon emissions from a new energy-efficient home to make up for the resources lost by destroying an old one.可知更重要的是，一个节能的新房
子所减少的碳排放平均需要 65 年才能弥补因破坏旧房子而损失的资源。由此可知，美国目前的住房投入了
可知，有些人会认为最环保的方法就是维护这些旧的房子。故 D 选项“所以有些人说最环保的方法是维护
根据上文 With some exceptions, the oldest homes tend to be the least energy- efficient.可知除了一些例外，最古老
的房子往往是最不节能的。由此可知，本句应当承接上文说明老房子不节能的原因。故 G 选项“主要原因
根据后文 Historic ones like Lincoln's Cottage can be transformed through efficiency upgrades.可知像林肯小屋这
改变来让这些老房子变得更加环保节能，故 E 选项“幸运的是，一些相对简单的改变就可以绿化老房子”
第三部分语言知识运用（共两节，满分 45 分）
第一节（共 20 小题；每小题 1.5 分，满分 30 分）
阅读下面短文，从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中，选出可以填入空白处的最
The other day I was shopping at a local store. And then I came upon a lady squatting (蹲) on the floor looking
for a certain product on the ___21___shelf. She sprang up when she saw me as if to get out of my ___22___.
Apologetically she explained that she was a ____23____at a nearby store and was on her lunch break, ___24___to
get a few needed items before her time was up.
I told her with a smile, “I am ___25___. Go ahead and do what you need to do.” While she ___26___for a
particular brand she said that sometimes customers were ___27___to her at the store and she really ___28___my
kindness. I told her that I had noticed cashiers being treated rudely by some people and that those people needed to
be more ____29____.
It is ___30___for the cashier when people are glaring at them when the cashier is doing the best they know how.
I explained to her that I was a retired nurse and ___31___what she was saying first hand. Sometimes patients,
families, or doctors could be very rude or even ___32___. But I tried to understand why they were feeling that way
and let it ___33___.
She thanked me for being so nice and ___34___. I told her, “The world would be a ____35____place if we all acted kindly toward each other.” She ___36___and with a big smile she said thank you and walked away.
It felt so good that I have helped ___37___someone for even a few seconds. In a brief exchange I ___38___her
there are good and kind people in the world and may have promoted her ___39___in humanity. Maybe she
would think about that later in the day when someone was treating her ___40___.
21. A. top B. long C. bottom D. wooden
22. A. way B. sight C. room D. mind
23. A. manager B. cashier C. waitress D. shopkeeper
24 A. trying B. pretending C. learning D. remembering
25. A. on the go B. at a loss C. in no hurry D. out of patience
26. A. paid B. waited C. applied D. searched
27. A. close B. rude C. nice D. grateful
28. A. doubted B. mistook C. deserved D. appreciated
29. A. considerate B. patient C. generous D. concerned
30. A. pleasant B. stressful C. appropriate D. impossible
31. A. recalled B. minded C. understood D. questioned
32. A. mean B. helpful C. stubborn D. thoughtful
33. A. work B. go C. stay D. turn
34. A. careful B. lucky C. grateful D. friendly
35. A. larger B. quiet C. better D. practical
36. A. refused B. relaxed C. jumped D. nodded
37. A. comfort B. direct C. rescue D. serve
38. A. proved B. showed C. told D. persuaded
39. A. doubt B. understanding C. satisfaction D. faith
40. A. impatiently B. casually C. unkindly D. seriously
【答案】21. C 22. A 23. B 24. A 25. C 26. D 27. B 28. D 29. A 30. B
31. C 32. A 33. B 34. D 35. C 36. D 37. A 38. B 39. D 40. C
考查形容词词义辨析。句意：然后我看到一位女士蹲在地板上，在底层的架子上寻找某种产品。A. top 最高
的；B. long 长的；C. bottom 底部的；D. wooden 木制的。结合上文 a lady squatting on the floor 可知女士蹲在
考查名词词义辨析。句意：她一看见我就跳了起来，好像要给我让路我似的。A. way 道路，方法；B. sight
视力；C. room 房间；D. mind 思维。结合上文 She sprang up when she saw me 可推知妇女本来在找商品，结
果作者来了，女士看到作者就跳起来，是为了给作者让路。短语 get out of one’s way“不要挡某人路”。故选
买一些必需品。A. manager 经理；B. cashier 收银员；C. waitress 女服务员；D. shopkeeper 老板。结合后文 she
said that sometimes customers 可推知女士是一名收银员。故选 B。
买一些必需品。A. trying 尝试；B. pretending 假装；C. learning 学习；D. remembering 记得。结合后文 to get
a few needed items before her time was up.可知她试着在上班时间之前买一些必需品。短语 try to do sth.“尝试
考查介词短语辨析。句意：我不着急。A. on the go 忙个不停；B. at a loss 茫然；C. in no hurry 不着急；D. out
of patience 不耐烦。结合后文 Go ahead and do what you need to do.可知作者对女士说自己不赶时间。故选 C。
支付；B. waited 等待；C. applied 应用；D. searched 搜索。此处对应第一段中 a lady squatting on the floor looking
for 可知是指当她找东西时，短语 search for“寻找”。故选D。
A. close 亲密的；B. rude 粗鲁的；C. nice 好的；D. grateful 感谢的。这句话中空格处单词与句中的 kind 形成
对比关系，且与后文中 Sometimes patients or doctors could be very rude.中 rude 相呼应，故选 B。
考查动词词义辨析。句意：当她找东西的时候，她说有时候顾客对她很粗鲁，她真的很感谢我的好心。A. doubted 怀疑；B. mistook 弄错；C. deserved 值得；D. appreciated 感谢，欣赏。由下文中的 She thanked me 可
A. considerate 体贴的；B. patient 耐心的；C. generous 大方的；D. concerned 关心的。由句中 cashiers being
treated rudely by some people 可知收银员受到一些人的粗暴对待的，这些人应该更加善解人意一点。故选 A。
压力的。A. pleasant 令人愉快的；B. stressful 紧张的，有压力的；C. appropriate 适当的；D. impossible 不可
能的。由后文 when people are glaring at them when the cashier is doing the best they know how.可知别人还对她
考查动词词义辨析。句意：我向她解释说，我是一名退休护士，明白她的意思。A. recalled 回想起；B. minded
介意；C. understood 理解；D. questioned 质疑。根据句意作者是一名退休护士，对那位妇女的话很理解，且
空格处单词与本段最后一句 I tried to understand 中的 understand 呼应。故选 C。
考查形容词词义辨析。句意：有时病人、家人或医生可能非常粗鲁甚至刻薄。A. mean 刻薄的；B. helpful 有
帮助的；C. stubborn 固执的；D. thoughtful 体贴的。根据上文 could be very rude or even 可知此处指有时病人、
考查动词词义辨析。句意：但我试着去理解他们为什么会有这种感觉，然后就释然了。A. work 工作；B. go
离开；C. stay 停留；D. turn 转弯。根据上文 I tried to understand why they were feeling that way 可知作者试着
去理解这些粗鲁的人的感受，然后就会觉得释然了，短语 let it go 表示“放下，任它去”。故选B。
考查形容词词义辨析。句意：她感谢我对她这么好，这么友好。A. careful 仔细的；B. lucky 幸运的；C. grateful
感激的；D. friendly 友好的。根据上文 being so nice and 可知作者对女士很友好。故选 D。
考查形容词词义辨析。句意：如果我们大家都能善待彼此，世界将会变得更美好。A. larger 更大的；B. quiet
安静的；C. better 更好的；D. practical 实际的。结合后文 if we all acted kindly toward each other.可知此处指如
【36 题详解】考查动词词义辨析。句意：她点点头，带着灿烂的微笑说了声谢谢，然后走开了。A. refused 拒绝；B. relaxed
放松；C. jumped 跳跃；D. nodded 点头。结合后文 with a big smile 可知女士同意作者的观点，点了点头。故
考查动词词义辨析。句意：我安慰了一个人几秒钟，感觉很好。A. comfort 安慰；B. direct 指导；C. rescue
营救；D. serve 服务。由上文中作者很理解那位女士的话，那位女士也很感激作者，可知，作者的话安慰了
对人性的信仰。A. proved 证明；B. showed 展示；C. told 告诉；D. persuaded 说服。结合后文 there are good
and kind people in the world 可知通过和作者的这次简短交流，作者向女士展示了世界上有很多善良的人，故
对人性的信仰。A. doubt 怀疑；B. understanding 理解；C. satisfaction 满足；D. faith 信仰。女士曾被不友好
不耐烦地；B. casually 随便地；C. unkindly 不亲切地；D. seriously 认真地。此处对应第二段中 cashiers being
treated rudely by some people，指有人对女士不好的时候，想到世界上还是有很多善良的人的。故选 C。
第二节（共 10 小题；每小题 1.5 分，满分 15 分）
阅读下面短文，在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Tim Hollingsworth, ___41___ well-known American chef, learned to cook at his mother’s side when he was
growing up. He would measure ingredients to help her make dinner. He would talk with his mother and taste the
food as they ___42___ (cook).
He still cooks with his mother, but it is ___43___(differ) now. She struggles with memory ___44___ (lose).
She sits with him as he prepares “comfort foods” from her favorite recipes, ones that fill your stomach and warm
your heart with happy memories, while ___45___ (fill) a home with a pleasant smell.
His mother does not cook anymore. But being present at the cooking ___46___ (help) close the distance that
dementia(痴呆) can create. Dementia affects older people's memories. Over time, patients lose their memories,
piece by piece. ___47___ (be) with family and doing things together can help. It helps them feel like part of a family or community. It’s not what they eat ___48___the comforting experience of sitting around the table that matters.
This year, the Alzheimer's Association has been spreading the word about the ___49___ (connect) power of
mealtime through their Around the Table program. "We make memories over good food ____50____ has been
made with “thought and love.”
【答案】41. a 42. cooked/were cooking
44. loss 45. filling
46. helps 47. Being
48. but 49. connecting
50. that /which
这是一篇说明文。主要介绍了 Tim Hollingsworth 在成长过程中与母亲一起烹饪，后来母亲患了老年痴呆症，
考查冠词。chef 为可数名词，此处表示泛指应用不定冠词，且 well-known 为辅音音素开头的单词故用 a。
考查动词时态。句意：他们会一边烹饪，一边和母亲谈话品尝食物。此处为 as 引导的时间状语从句，根据
上文 would talk 可知应用一般过去式，或此处理解为过去的某一时刻正在进行的动作用过去进行时，主语为
they，谓语动词用复数形式。故填 cooked/were cooking。
考查形容词。根据上文 it is 可知此处用形容词 different 作表语，表示“不同的”。故填different。
考查名词。句意：她与失忆作斗争。结合句意表示“失忆，健忘”短语为 memory loss。故填 loss。
考查非谓语动词。分析句子结构可知 fill 在句中作非谓语动词，且与逻辑主语 ones 构成主动关系，故用现
考查主谓一致。本句主语为动名词短语 being present at the cooking，时态为一般现在时，故谓语动词应用第三人称单数形式。故填 helps。
考查非谓语动词。分析句子结构可知本句中缺少主语，故应用动名词短语 being with family 作主语，句首字
短语为 not…but…，故填 but。
考查形容词。修饰后文名词 power 应用形容词 connecting，表示“连接的”。故填connecting。
考查定语从句。此处为定语从句修饰先行词 food，且先行词在从句中做主语，表示食物应用关系代词 that
或 which 引导。故填 that /which。
1、看清楚先行词的意义，就是理清先行词是指人、指物、时间、地点、原因。指物时不能用 who 或
whom，指人时通常不用 which 等等。
语等等。作定语通常用 whose，有时也用 which。作状语要用 when, where, why。
如第十小题，此处为定语从句修饰先行词 food，且先行词在从句中做主语，表示食物应用关系代词 that 或
which 引导。故填 that /which。
第四部分写作（共两节,满分 35 分）
第一节短文改错（共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分）
51.假设英语课上老师要求同桌之间交换修改作文。请你修改你同桌写的一下作文。文中共有 10 处语言错
2. 只允许修改 10 处，多者（从第 11 处起）不计分。Congratulations on the five anniversary of Global Mirror! I am the regular reader of your newspaper. The
reason of which I like it is that it covers both national and international news. By simply turning page, I can learn all
important things that had happened during the week. Presented some viewpoints in an objective and humorous way,
it deserves the popularity. Therefore, equally attractive are the stories of world-famous people that help me
understand which makes them succeed. As a young student, I suggest that Global Mirror would carry articles
guiding us in our English learning, and I hope that it will become even popular.
9.去掉 would 或者 would→should
10.在 popular 前加 more
故 five 改为 fifth。
2.考查冠词。reader 为可数名词，此处表示泛指应用不定冠词，且 regular 为辅音音素开头的单词应用 a。故
the 改为 a。
修饰先行词 reason，且先行词在从句中做原因状语，故应用 for which 引导定语从句。故 of 改为 for。
4.考查名词的数。page 为可数名词，此处前面没有冠词故用复数形式。故 page 改为 pages。
续了一段时间应用现在完成时，且主语为 things，助动词应用 have。故 had 改为 have。
6.考查非谓语动词。分析句子结构可知 prevent 在句中作非谓语动词，与逻辑主语 it 构成主动关系，故用现
在分词。故 Prevented 改为 Preventing。7.考查连接副词。句意：此外，世界著名人物的故事也同样吸引人，这些故事帮助我了解他们成功的原因。
此处表示“此外，而且”应用 moreover 或 furthermore。故 Therefore 改为 Moreover/Furthermore。
8.考查连接词。此处为宾语从句，从句中缺少主语，指代事情应用 what 引导。故 which 改为 what。
它能更受欢迎。suggest 表示“建议”时，that 从句中，要用虚拟语气，其谓语动词形式为 should + 动词原
形，其中 should 可以省略，主句中的时态不限。故去掉 would 或者 would 改为 should。
10.考查比较级。句意同上。结合句意可知表示“更受欢迎”应用形容词 popular 比较级。故在 popular 前
1）在 insist, order, command, suggest, propose, advise, desire, demand, require, request, order, prefer, propose,
recommend 等表示“命令，决定，建议”等动词以及由这些动词引申的名词或形容词引导的 that 从句中，
要用虚拟语气，其谓语动词形式为 should + 动词原形，其中 should 可以省略，主句中的时态不限。
例如：He ordered that all the books be sent at once.
She insisted that she go to the south for her holiday.
2）类似用法的还有 advisable, appropriate, desirable, essential, fitting, imperative, important, impossible,
necessary, obligatory, proper 等形容词；decision, decree, demand, instruction, order, requirement, resolution 等名
词。其后引导的 that 从句均用虚拟语气，其谓语动词形式为 should + 动词原形，其中 should 可以省略，主
It was appropriate that this tax be abolished.
Their decision was that the school remain closed.
文章，我希望它能更受欢迎。suggest 表示“建议”时，that 从句中，要用虚拟语气，其谓语动词形式为 should
+ 动词原形，其中 should 可以省略，主句中的时态不限。故去掉 would 或者 would 改为 should。
第二节书面表达（满分 25 分）
52.假如你是李华，你的外国朋友 Peter 写信询问有关武汉新冠状病毒肺炎的情况。请你给 Peter 写一封回信。
开头和结尾已给出。词数 100 左右.
相关词汇：novel coronavirus pneumonia 新型冠状病毒肺炎（NCP） epidemic 疫情 Dear Peter,
Knowing that you are concerned about the situation about NCP in Wuhan. I'd like to tell you something about
Knowing that you are concerned about the situation about NCP in Wuhan. I’d like to tell you something about it.
Since the outbreak of the epidemic in Wuhan in December, 2019, the number of people infected and killed by
the disease has been climbing.
To decrease the risk of infection to more people, the Wuhan government locked down the city, successfully
preventing the virus spreading to other places. Meanwhile, doctors and nurses all over the country flooded to Wuhan,
working round the clock to fight against the virus. What’s more, the media keep trying to persuade people to stay
home and wear masks when going out. And two hospitals have been built specially for this pneumonia in just 10 days,
which shocks the whole world.
With all the people working together, we are fully convinced that we can overcome the virus and everything will
come back to normal.
【详解】第 1 步：根据提示可知，假如你是李华，你的外国朋友 Peter 写信询问有关武汉新冠状病毒肺炎的
情况。请你给 Peter 写一封回信。内容包括：1.肺炎简况；2.应对措施；3.战胜疫情的信心。
第 2 步：根据写作要求，确定关键词（组）：outbreak (爆发)；epidemic (疫情)；the number of (数目)；lock down
(封锁)；all over the country (遍及全国)等。
第 3 步：根据提示及关键词（组）进行遣词造句，注意主谓一致和时态问题。此处文章主要应用一般现在
时和一般过去式。第 4 步：连句成文，注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡，书写一定要规范清晰，保持整洁美
decrease the risk of infection to more people, the Wuhan government locked down the city, successfully preventing
the virus spreading to other places.非谓语动词的运用；And two hospitals have been built specially for this
pneumonia in just 10 days, which shocks the whole world.运用了非谓语动词。全文中没有中国式英语的句式，