2020年高考考前押题密卷【江苏卷】
英语·全解全析
第一部分:听力
1—5 ACCBB 6—10 BAABC 11—15 CACCA 16—20 CBCAB
第二部分:英语知识运用
第一节 单项填空
21. A 考查名词性从句。句意:当事实一清二楚时,我们不知道散布虚假新闻的人能从中得到什么。A. what什么;B. how如何;C. why为什么;D. that(作为连词引出从句,无含义)。分析句子可知此处是宾语从句连接词,从句______ some people can get out of spreading false news中的谓语动词get缺少宾语,且指物,故用连接代词what。故选A。
22. B 考查名词词义辨析。句意:上个月,在休斯顿举行的中国古代青铜器展预展上,一只3,000多年前的猫头鹰形状的酒壶成为了明星。A. compensation补偿;B. preview预演;C. arrangement安排;D. prediction预测。结合句意可知,此处表示中国古铜器的预展。故选B。
23. D 考查动词时态。句意:——你写完关于新型冠状病毒对当地经济影响的学术报告了吗? ——现在还没有。我上周整整一周都在收集相关资料。由时间状语the whole of last week并结合句意可知,此处应用过去进行时,表示上个星期这段时间内“我”一直在收集资料。故选D。
24. B 考查形容词词义辨析。句意:由于大西洋深海丰富多彩的野生动物的真实描述给他们留下了深刻的印象,哈佛大学的一些专家渴望自己去探索和发现更多的海洋生物。A. controversial有争议的;B. authentic真实的;C. optional可选的;D. tentative暂定的。结合句意可知选B。
25. C 考查非谓语动词。句意:老板看到他的公司被评定为不合格感到非常失望,这导致了公司的倒闭。分析句子结构可知,此处是非谓语动词作宾语补足语,逻辑主语company和assess之间是被动关系且动作已经发生,用过去分词。故选C。
26. A 考查动词短语辨析。句意:许多城市的电影管理部门也发布了类似的通知和政策来支持当地的文化和电影产业,电影产业因新冠病毒遭受了巨大的损失。A. put out熄灭,出版,发布;B. pulled out拔出;C. took out拿出;D. drew out取出,导致。
27. B 考查副词词义辨析。句意:——你对你的妹妹玛丽做了什么?她哭得很伤心。——也许,我无意中说了些伤害她的话,但我没有恶意。A. confidentially秘密地;B. unconsciously 不知不觉地;C. abruptly突然地;D.
英语 第9页(共9页)
conservatively保守地。由but后的“我没有恶意”可知,此处用“无意中”符合语境,表示“无意中说的话使她很伤心”。故选B。
28. C 考查定语从句。句意:通常情况下,我们周围的企业变得更加富有,他们的秘诀是不要孤注一掷。此处the enterprise是先行词,在后面的定语从句中作定语,表示所属关系,相当于the enterprise’s。故选C。
29. B 考查介词短语辨析。句意:上个月,钢铁产品委员会投票赞成将该提案纳入委员会的工作计划。A. in terms of依据;B. in favor of支持,赞成;C. in charge of负责,掌管;D. in memory of为了纪念。故选B。
30. D 考查表语从句。句意:这个位于皖南的保存完好的古村落,是许多在城市工作的公务员度周末的地方。结合句意可知此处是where引导的表语从句,在表语从句中作地点状语。故选D。
31. B 考查非谓语动词。句意:由于没有为面试做好准备,我在去我申请的那家公司的路上时心里七上八下的。句子主语I和prepare之间是主动关系,且prepare的动作先于谓语动词的动作,所以要用现在分词的完成式作原因状语。故选B。
32. D 考查部分倒装。句意:普通人都钦佩地看着这个聪明的人,因为他在任何情况下都能应付紧急情况。否定词组under no circumstances位于句子开头,句子用部分倒装;再根据句意可知要用一般将来时态。故选D。
33. B考查虚拟语气。句意:如果你今天出发,你可以周六到达,这样可以确保你能出席我的婚礼。逗号之前若使用if引导的虚拟条件句,则为:You could come back by Friday if you should start off today。在虚拟条件状语从句中如果有were, should, had这三个词,可以将if省略, 将它们放在虚拟条件句的主语之前,变成 were/should/had +主语的形式。故选B。
34. C考查强调句型。句意:通过几年的观察和研究,教育专家们发现了过度使用手机与学生学习成绩之间的关系。此处是强调句型:It is +强调部分+that...。故选C。
35. A 考查情景交际。A. I would imagine so我想是这样;B. You’ve got me there你难倒我了; C. By all means一定,务必;D. I’m with you on that我同意你的看法。句意:——做交换学生要花很多钱吗?——我想是的,但是你可以申请奖学金和学生贷款。结合句意可知选A。
第二节:完形填空
【篇章导读】这是一篇夹叙夹议的文章。主要讲述了作者和她姐姐失去联系五年后在纽约大街上偶然相逢的故事以及作者的人生感悟。
36. C考查名词词义辨析。由下文“Five years later…”可知此处意为作者与兄弟姐妹可以好几年不说话。故选C。
英语 第9页(共9页)
37. D考查名词词义辨析。从下文纽约观光时遇到姐姐以及最后一段“We both moved back to our birthplace, Wisconsin.”可以推断出她们生活在美国不同的州。故选D。
38. B考查动词词义辨析。通读全文可知作者此处是说作者家人之间的联系不知怎么就终止了。故选B。
39. B考查形容词词义辨析。由句中的loaded with people可知大街上人多繁忙。故选B。
40. C考查动词词义辨析。由下文的She said it was my laugh.可知,当时作者因为未婚夫说的话而大笑,恰好被姐姐听到。 故选C。
41. A考查动词词义辨析。freeze “凝固,结冰,僵住”, 根据文章,因为在陌生的大街上听到有人叫自己的名字,作者僵住了,继而泪水蜂拥而出。故选A。
42. A考查副词词义辨析。从下文可以看出,作者一瞬间感觉到叫她名字的人是她的姐姐,她的眼泪不由自主地蜂拥而出。故选A。
43. C考查名词词义辨析。由上下文可知,作者遇到了她的姐姐。故选C。
44. D考查动词短语辨析。turn around“转身”;turn up“调大,出现”; turn out“结果是,证明是”;turn down“调小,拒绝”。此处意为不转身就知道喊她名字的是谁。故选D。
45. B考查动词词义辨析。此处意为“推开”人群去找姐姐。故选B。
46. D考查动词词义辨析。part“分离,分开”。作者推开人群,人群开始散开。故选D。
47. A考查形容词词义辨析。作者与姐姐的行为,哪怕是按照纽约的标准,也显得疯狂。故选A。
48. D考查动词词义辨析。不期而遇,百感交集,两人相视而笑。故选D。
49. B考查连词词义辨析。根据语境可知,此处指“后来我问她她是怎么知道那是我的。”故选B。
50. A考查形容词词义辨析。I wouldn’t say my laugh is all that unusual, but I guess to a family member it’s infectious.”“我不是说我的笑声有多么与众不同,只是对于家庭成员来说它(笑声)是有感染力的”,所以姐姐感受到了妹妹的笑声而使得两人得以相认。故选A。
51. B考查名词词义辨析。hit your heart“击中你的心灵”,从而有后面的resonates in your mind “心灵的共鸣”。故选B。
52. A考查形容词词义辨析。由We both moved back to our birthplace, Wisconsin.和a reminder not to lose touch with loved ones.可知,两人再未分开。故选A。
53. D考查副词词义辨析。由下文的more of可知用just表示“仅仅”。Our meeting by chance wasn’t just a sign.“我们的相遇不仅仅是一个信号”。所以选D。
54. C考查名词词义辨析。I see it as more of a lesson, a reminder not to lose touch with loved ones.“我觉得它更是一个教训,一个不要和所爱的人失去联系的提醒。”和上文的just a sign呼应。故选C。
英语 第9页(共9页)
55. C考查动词短语辨析。根据语境可知,此处指“一个不要和所爱的人失去联系的提醒”。故选C。
第三部分:阅读理解
A
【篇章导读】本文属于应用文。主要介绍了迈阿密四个受到游客好评的宾馆。
56. A 细节理解题。根据文章Generator Miami部分第二句话Generator has a pool, game room, on-site dining, bikes for rent and it is close to the beach.中的bikes for rent可知,在Generator Miami可以租到自行车。故选A。
57. C细节理解题。根据文章Tranquil Miami Retreat部分第二句话It has a beautiful outdoor dining area, study, music room, huge kitchen and space for eight guests to sleep comfortably.中的huge kitchen可知,在Tranquil Miami Retreat中的大厨房中可以做饭。故选C。
B
【篇章导读】本文是一篇说明文。主要描述了澳大利亚的大堡礁正在遭受灭顶的破坏,亟需政府、各类组织以及个人行动起来采取有效的保护措施。
58. C推理判断题。根据文章第一段最后一句可知,昆士兰海域的棘冠海星的数量正在迅速增加,严重影响到澳大利亚大堡礁的生存,继而下一段提出更严重的危害。故选C。
59. A段落大意题。根据文章第二段和第三段可知多重因素造成了对澳大利亚大堡礁的损害。故选A。
60. B观点态度题。根据文章最后一段可知,作者提到很多人在为大堡礁的未来做出努力,当然也包括政府的投入,因此对大堡礁的未来持乐观的态度。故选B。
C
【篇章导读】本文是一篇说明文。被人们称为地球之肺的亚马逊雨林历来都是吸收二氧化碳的储存地。但
是近年来Gatti教授和他的合作者却发现,该雨林有些区域因为过度砍伐,释放的二氧化碳竟然超过了吸收
的二氧化碳。
61. D细节理解题。根据文章第二段中的One of the main causes is deforestation.可知,亚马逊雨林已经遭受了严重的破坏。故选D。
62. B推理判断题。根据文章第二段中的“They suggest that the Amazon rainforest—a vital carbon store, or "sink", that slows the pace of global warming — may be turning into a carbon source faster than previously thought.”可知,亚马逊雨林通过吸收二氧化碳减慢了地球变暖的步伐,因此此处的含义是亚马逊雨林能吸收一定量的二氧化碳。另外文章第三段第一句的意思对此也有印证。故选B。
63. C词义猜测题。r
英语 第9页(共9页)
etains所在的句子前面内容提到,研究认为亚马逊雨林正在转变为碳排放源。本句是对前面表意的进一步说明。“虽然大部分雨林仍然保持着吸收大量二氧化碳的能力——尤其是在更湿润的年份,但森林的一部分,尤其是大量被砍伐的森林,似乎已经失去了这种能力。”keep up,保持。故选C。
58. C。标题选择题。通读整篇文章可知,一项调查表明,因为森林采伐,部分亚马逊雨林已经从吸收碳转变为排放碳,面临着令人担忧的临界点。The worrying dilemma of the Amazon rainforest亚马逊雨林的窘境,令人堪忧,符合文章主旨。故选C。
D
【篇章导读】本文是记叙文。Fred Rogers在祖父的影响下,努力地过着自己想要的生活。他喜欢弹钢琴,喜欢游泳,喜欢写作。在大家的心目中是一个有自我约束力、做事情专注的完美主义者。
59. D细节理解题。根据第一段中的“I remember thinking that it seemed as if Fred had access to another realm like the way pigeons have some special magnetic compass that helps them find home.”可知,作者认为Fred似乎可以进入另一个领域,就像鸽子有特殊的磁罗盘帮助它们找到家一样。因此作者认为Fred是个了不起的人。故选D。
60. B细节理解题。根据第三段中的“If you make him out to be a saint, people might not know how hard he worked, Joanne said.”可知,妻子Joanne说:“如果你把他说成圣人,人们可能就不会知道他付出了多少努力”。因此乔安妮试图说服人们不要把Fred说成圣人的原因在于为了强调Fred在工作中所付出的巨大努力。故选B。
61. C细节理解题。根据第三段中的“I think people think of Fred as a child-development expert, David Newell told me recently. As a moral example maybe. But as an artist? I don’t think they think of that.”可知,在人们心中Fred是一个儿童发展方面的专家,也许他是个道德榜样,但我不认为他们会把Fred当作艺术家。句子中的they指的是people,因此普通人认为Fred是个道德榜样。故选C。
62. B推理判断题。根据第四段中的“I don’t know that he cared whether people saw him as an artist. He seemed more intent that people not see him at all. The focus was always on you. Or children. Or the tiny things. It was hard to see Fred.”可知,我不知道他是否在乎人们将他视为艺术家。他似乎更希望人们看不到他。人们关注的重点始终在你身上或是孩子或是一些小事上。很难看到Fred,即Fred喜欢在幕后做事情。因此B项“做一个幕后的人”符合文意。故选B。
63. D推理判断题。根据第五段中的“Oh, a lot of me came from him.”和最后一段中的“Fred wanted to be like his grandfather. Let the kid climb on the wall! He’s got to learn to do things for himself! I heard that. I will never forget that. What a support that was.”可知,Fred从祖父那里得到了精神上的支持,他很大程度上与祖父相似,因此祖父的生活态度对Fred的成长影响最大。故选D。
英语 第9页(共9页)
58. A主旨大意题。文章开始介绍了人们对Fred的印象。由第5小题的分析可知,他从祖父那里得到了精神上的支持,他很大程度上与祖父相似,祖父的生活态度对Fred的成长影响最大,使他成为了大家心中的一个有自我约束力、做事情专注的完美主义者。用英语来解释“the making of sb.”,即what makes sb. who he is,意为“是什么造就了某人”。因此结合文章内容,A项The making of Fred Rogers.符合文意。故选A。
第四部分:任务型阅读
【篇章导读】本文是一篇说明文。极限运动正变得越来越受欢迎。事实上,像山地自行车、滑雪板和滑板这样的活动每年都会吸引更多的人。与此同时,多年来人们注意到,包括篮球在内的其他被认为比较传统的户外活动也在减少。
59. sees/witnesses 根据第一段中的In fact, activities such as mountain biking, snowboarding and skateboarding continue to attract larger numbers of people every year.可知,极限运动每年都在增加,而传统的户外活动却在不断减少。故填sees/witnesses。
60. continuous根据第一段中的At the same time, a decline has been noted, for years on end, in other outside activities that are considered to be more traditional, including basketball.可知,极限运动每年都在增加,而传统的户外活动却在不断减少。故填continuous。
61. popularity/currency 根据第一段中的This is most likely linked to several factors, ranging from the increased adrenaline(肾上腺素) all the way to the positive mental and physical health aspects of participating in an extreme sport.可知,此处在说“受欢迎的理由”。故填popularity/currency。
62. calmness 根据第二段中的When this happens, you become more capable of staying calm and centered in stressful situations.可知,你会在压力下找到内心的平静并专注于你的任务。故填calmness。
63. positively/bravely根据第二段中的those who participate in extreme sports are able to turn their fears into positive experiences.可知,在极限运动成功后,你会积极/勇敢地回应你的恐惧。故填positively/bravely。
64. strengthen 根据第三段中的When you embrace an extreme sport, you will build up different muscles of your body, and this will be a positive thing for your health.可知,你可以增强你身体的不同肌肉,让你变得更健康。故填strengthen。
65. better根据第三段中的When you embrace an extreme sport, you will build up different muscles of your body, and this will be a positive thing for your health.可知,你可以增强你身体的不同肌肉,让你的健康变得更好。故填better。
66. allows/enables/helps根据第四段中的Extreme sports task you with overcoming difficult physical challenges. If you can complete these challenges, your rewards will be much more than merely physical. Studies have found a
英语 第9页(共9页)
strong link between extreme sports and a higher level of self-confidence.可知,克服身体上的挑战能让你获得自信,从而吸引那些能接受挑战的人。故填allows/enables/helps。
58. take根据第四段中的The self-confidence increase can have a positive impact on every aspect of your life, which makes extreme sports a good idea for everyone who is physically capable of meeting the great challenges.可知,克服身体上的挑战能让你获得自信,从而吸引那些能接受挑战的人。故答案为take。
59. prepared根据最后一段中的However, before you begin any extreme sport, ensure you’re physically and mentally capable of performing the necessary tasks.可知,确保你已经为极限运动做好了身体上和精神上的准备。故填prepared。
第五部分:书面表达
【范文】
While the idea of gap year is gaining popularity in America, few Chinese students choose it. Therefore, Chinese educators are committed to encouraging Chinese youth to experience the gap year.(30)
There are many factors accounting for the phenomenon that few Chinese students go on a gap year. In China, it is routine to continue further education after graduation, so both parents and students consider the gap year experience a waste of time. Additionally, most Chinese universities are reluctant to approve of studies interruption except for unusual reasons like critical illness.
From my perspective, it is worthwhile for Chinese students to take a gap year. Firstly, it can reduce academic pressure and offer an opportunity to relax. Meanwhile, the experiences can also polish up students’ abilities by exploring the world. Lastly, students with the experiences tend to have a better understanding of higher education, thus prepared for university life mentally and physically.(151)
听力原文
M: Excuse me, can you tell me how much the shirt is?
W: Yes, it’s nine fifteen.
Text 1
M: Bad news! The new manager is an anti-smoker.
W: Oh really, then you mean he won’t allow you to smoke.
Text 2
M: Is an express train really very fast?
W: Yes, it can go 300 kilometers per hour! It takes about two hours from Beijing to Handan.
Text 3
英语 第9页(共9页)
M: I remember that you like hot weather.
W: Yes, but today it is too hot for me to breathe.
M: Why don’t we go to the pool?
Text 4
M: I love your cake. It’s so delicious. Is it hard to make it?
W: No, not at all. I can teach you if you like to learn.
M: That’s good!
Text 5
M: You had better go home and take a rest.
W: No, I’m okay. I can wait until the end of the meeting.
M: I don’t think so. You can’t keep your eyes open.
W: I guess you’re right. I’ll see you tomorrow.
Text 6
M: Hi, Linda, how is your toothache?
W: Much better. I followed your advice and went to the dentist. He fixed my tooth.
M: That’s good. A toothache can be serious.
W: The dentist said that too! You should never ignore a toothache.
M: That’s right. And you didn’t!
W: I will go to the dentist more often now.
M: Go every six months. That’s best!
Text 7
W: I’m so sorry, Mr. Green. But could I ask for a leave for the day after tomorrow?
M: But you know, you are new here and this is already the third time this month that you have asked for a leave.
W: I know, but I’m afraid I have to. My brother is going to get married that day, and I have to attend his wedding ceremony. I have only one brother.
M: I see, and I just hope that you can pay more attention to your work.
W: Yes, I will. I will catch up with the others in my spare time.
M: That’s OK. You can have a leave of absence.
W: Really? Thank you and I will work harder.
M: Not at all, and I will see how you perform.
W: OK.
Text 8
W: James, do you like your smart speaker?
M: Yes! It’s great. Do you want to buy one?
W: I’m thinking about it! But I don’t know much about them.
M: They’re so convenient. I talk to my smart speaker, and it looks up things.
W: When I want to find information, I use my smartphone.
M: Finding information is easier with a smart speaker.
英语 第9页(共9页)
W: OK, what else can you do with one?
M: You can check the weather, shop for things and schedule things on your calendar. You can do it all with just your voice!
W: Wow, it can do almost everything!
M: It can also control a smart house.
W: Hmm, my house isn’t very smart! I won’t use it right now.
Text 9
M: Hi, Lucy. You look upset.
W: I am! I got a speeding ticket this morning!
M: Oh no! What happened?
W: I was driving to work. And I was driving a little too fast.
M: How fast?
W: I was going 45 mph on Center Street.
M: The speed limit on Center Street is 35 mph.
W: I know. So a police officer gave me a speeding ticket.
M: How much is the ticket?
W: The speeding ticket is $100. But the police gave me another ticket for not wearing my seat belt, so I have to pay $50 for it.
M: That’s too bad!
W: Well, I broke the law. I should pay for my carelessness.
M: That’s it. Everybody is equal before the law. But do be careful next time.
Text 10
There are many kinds of tea. The tea plant has leaves that are green all year round. The leaves are picked and treated to make different flavors of teas. The tea leaves have different flavors because of how they are processed.
When tea plants are ready, farmers and workers pick the right leaves from the plants. Then the leaves are put out to dry for several hours. When the leaves are about 60 to 70 percent dry, they are rolled. This gets rid of any extra water. Then the leaves are laid out in a warm room. The oxygen in the air makes the leaves change color. To make tea with a light taste, like green tea, the leaves are laid out for a short time. For stronger, darker tea, the leaves are laid out for a longer time. When the leaves are the right color, they are sorted and packed for sale.
英语 第9页(共9页)