1
题型四 阅读理解
素养训练提高 S U Y A
N G X U N L I A N T I G A O
【1】
A Family’s Past
It’s important to learn about your family’s history.You can pass it on to next
generation (一代人).Someday,you can retell your family’s stories.You will be a
bridge from the past to the future.
Lee learned that her family moved to the United States from their native land of
China.The time line shows what Lee found out about her family’s history.
根据短文内容判断句子正“A”误“B”。
1.When you know your family’s past,you will be a bridge from the past to the
future.
2.Lee’s family came from China in 1868.
3.Lee’s great-grandfather was born in China.
4.Lee’s grandparents got married in 1960.
5.Lee’s family moved to Fresno in 2011.
【2】2
Our skin is like a bag.Inside the bag our bodies are mostly water.Our water is
like the water in the sea.It is very salty.Also,like the ocean,we can lose our
water.The wind and the sun could take it away.Our skin keeps our body’s ocean from
drying up.
Our skin keeps out sunshine.Too much sunshine can hurt us.Skin also keeps out
dirt.That’s important because some kinds of dirt can make us sick.Our skin feels
things.It feels warm things,cold things,things it touches,and things that hurt it.A
campfire feels warm.A snowball thrown in our face feels cold and hurts us.A hug is
the touch of another person’s skin on our own.
Our hair is a special kind of covering.It helps us keep things out of our
eyes,ears and nose.Hair is also good for keeping us warm.When we get goose bumps (鸡
皮疙瘩),our body hair stands up.Then the hair holds air close to our skin like a
thick blanket (毯子).Hair keeps animals warm,too.
Some animals have more hair than others,so they have a better blanket for cold
weather.
Our nails (指甲) are another special skin which are very hard.They help keep our
fingers from getting hurt.Our nails aren’t as strong as the nails that animals
have.But they are good for picking up coins.
根据短文内容判断句子正“A”误“B”。
1.Our skin is like a bag full of salt.
2.Our skin keeps out dirt and sunshine.
3.Our skin helps us feel things,touch or hurt others.
4.Our hair helps protect our eyes,ears and nose.
5.Our nails are weaker than the nails that animals have but can keep our fingers
safe.
【3】
(2018 广西桂林)3
Children’s Training Center
(Telephone:2641729)
Subject Tim
e Day Place Teache
r Telephone
English
9:0
0
a.m
.-
11:
00
a.m
.
Monday
Thursday
Friday
Room
201
Miss
Liu
138697434
32
Drawing
3.0
0
p.m
.-
5:0
0
p.m
.
Tuesday
Thursday
Sunday
Room
307 Mr.Ben 139773813
42
Swimmin
g
9:0
0
a.m
.-
11:
00
a.m
.
3.0
0
p.m
.-
5:0
0
p.m
.
Wednesda
y
Saturday
Sunday
The
swimmin
g
pool
Mr.Zha
ng
132053082
074
根据表格信息,选择最佳选项。
1.You can learn English on in Children’s Training Center.
A.Monday B.Tuesday
C.Wednesday D.Saturday
2.If you learn drawing,you may go to .
A.Room 201 B.Room 307
C.the swimming pool D.Mr.Ben’s office
3.Mr.Zhang teaches in the center.
A.English B.drawing
C.dancing D.swimming
4.If you have any questions about training,you can call .
A.2641729 B.13977381342
C.13869743432 D.13205308207
5.You can learn at 3:00 p.m.-5:00 p.m.on Saturday.
A.English B.drawing
C.dancing D.swimming
【4】
Chinese Dragon Boat Festival is also known as Duanwu Festival.Chinese Dragon Boat
Festival is one of the three most important lunar(阴历的) festivals in China,along
with Spring Festival and Mid-Autumn Festival.
The date of the festival is said to be the date when Qu Yuan died—the fifth day
of the fifth lunar month,so the date varies from year to year,such as it is June 20 5
in 2015,June 9 in 2016,May 30 in 2017,June 18 in 2018,June 7 in 2019,June 25 in 2020
and June 14 in 2021.
Although the date is different,the custom is the same.With a history of over 2000
years,people celebrate it with all kinds of activities on the day,such as dragon boat
racing,eating zongzi,drinking realgar wine,wearing sachets (香囊)and so on.But dragon
boat racing is the most popular activity during the Dragon Boat Festival.
1.They are the three most important lunar festivals in China except .
A.Dragon Boat Festival B.Women’s Day
C.Spring Festival D.Mid-Autumn Festival
2.Dragon Boat Festival is to remember .
A.a dragon B.Qu Yuan
C.zongzi D.sachets
3.The underlined word means “ ”.
A.订购 B.变化
C.会晤 D.花费
4.Dragon Boat Festival is on in 2018.
A.June 20 B.May 30
C.June 18 D.June 25
5. is the most popular with people in the Dragon Boat Festival.
A.Eating zongzi
B.Dragon boat racing
C.Drinking realgar wine
D.Wearing sachets
【5】6
(2018 安徽)
It’s a cold,grey Sunday afternoon in March.The British are all working in their
gardens.They’re digging,cutting and planting new seeds(种子).By summer,their gardens
will be full of bright colours.
The British love their gardens.A British newspaper recently asked people for
their opinions about them.Around 70% of the people felt it was important to spend
time in the garden,and over 50% of these described gardening as the most enjoyable
thing they ever did.
Only one in ten houses in Britain do not have a garden.People who live in houses
without gardens often rent(租用) land from the government.
At first,only very rich people had gardens.You can still see the gardens around
houses with a long history,such as Chatsworth House or Castle Howard.In the early
twentieth century,however,gardening became a hobby.People bought different kinds of
seeds and plants for their gardens.Although roses,sunflowers and tomatoes are often
grown in British gardens,they originally(起初) grew wild in other countries.
Every year,there are competitions for the largest vegetables,but don’t expect to
win:Britain’s biggest carrot is almost six metres long.
1.In summer,British gardens are often .
A.full of people digging there
B.colorful with different plants
C.too hot for people to work there
D.covered with grey leaves and plants
2.A recent survey showed that of the British felt it important to do some
gardening.
A.around 70% B.over 50%
C.only 20% D.about 10%
3.We can infer from Paragraph 4 that . 7
A.seeds were provided for free
B.roses were first grown in Britain
C.gardening is a hobby in the world
D.the owner of Chatsworth House was rich
4.What does the writer mean by the underlined sentence?
A.It is easy to grow big vegetables.
B.It is hard to win the competition.
C.The carrot is much easier to grow.
D.The carrot is his favorite vegetable.
【6】
(2018 安徽)
Would you like to live in a city where buildings turn the lights off for you,and
self-driving cars will find the nearest parking space themselves?Although it might
sound a little far from you,living in a “smart” city like this could happen sooner
than you think.
Great changes have taken place in towns that we have lived in for centuries,while
completely new cities are being built.One such place is the city of Songdo.Every home
will have a “telepresence” system(远程遥控系统)—allowing users to control the
heating and locks,take part in video meetings,and receive education,healthcare and
government services.Around the city,escalators(自动扶梯) will only move when someone
is on them,and offices and schools will all be connected to the system.
The great mind behind Songdo is from the company Cisco.In fact,technology
companies around the world such as IBM,Siemens and Microsoft are already in the
business.
About 75% of the world’s population will live in cities by 2050,so cities will
need to be more modern to deal with the coming problems.“Making cities smarter is 8
one way out,and I think this will in turn make cities greener,” said Dan Hill,head
of a research company.
1.According to the text,living in a “smart” city .
A.is not a green way
B.will be far from you
C.will soon become true
D.is completely impossible
2.What is Paragraph 2 mainly about?
A.A city of the future.
B.A meeting in Songdo.
C.A plan to build a house.
D.A report on public health.
3.Which company offers the great mind to build Songdo?
A.Cisco. B.IBM.
C.Siemens. D.Microsoft.
4.Dan Hill thinks that making cities smarter is one way to .
A.drive people out of cities
B.control the world’s population
C.develop his own company
D.solve the cities’ coming problems
5.Which of the following might be the best title for the text?
A.Future Education
B.Smart Cities9
C.Government Services
D.Famous Companies
【7】
(2018 湖北荆门)
A squirrel(松鼠)that was nearly killed nine years ago continues to visit the
family that saved,raised and later sent her into the wild.
In October 2009,a four-week-old squirrel was almost killed by an owl(猫头
鹰).Luckily a wildlife rescue group saved her and left her in the care of Brantley
Harrison and her family in South Carolina.The Harrisons often look after wild animals
and later send them back into the wild.
The Harrisons named her Bella.With three other squirrels,Bella stayed in
Brantley’s care until spring.During her stay Bella acted similarly to the other
squirrels.In April 2010,the squirrels were sent back into the
wild.Bella,however,wasn’t ready to leave her human family.Within days of being
released she started visiting them,looking for treats.Brantley said that the other
squirrels also came back over the first few days,but within a week they stopped
coming by and began to avoid people.
“Bella usually sits at the front door,waiting for someone to notice her.She
comes almost every day,” said Brantley.Her husband John often brings Bella nuts as
she is usually waiting by the door for him.Actually Bella has become a member of the
family.
For nine years,she continues to visit them.Brantley said,“If Bella can teach at
least one person to care for all living things,no matter how big or how small,then we
have done what we have set out to.”
1.From the passage,we know that the Harrisons .
A.don’t like wild animals
B.saved an owl in 2009
C.are very kind to animals10
D.cannot help Bella out
2.The underlined part “being released” means .
A.getting hurt B.dropping by
C.being saved D.being sent into the wild
3.What does Paragraph 4 mainly tell us?
A.Bella wants to get more attention.
B.Bella becomes a member of the family.
C.Nuts are Bella’s favorite food.
D.It’s not easy for the Harrisons to find Bella.
4.What’s the best title for the passage?
A.To Save Squirrels
B.Ways of Volunteering
C.The Harrisons and Their Pets
D.A Squirrel and Her Human Family
【8】
(2019·原创)
Trouble and the New Kid is a perfect book for the kids written by Cate Whittle.It
is fun and humorous.
Nina is the new kid at school.She is tidy and organized and smart and,well,she’s
dislike Georgia at all.When Georgia tells Nina about her dragon,Trouble,Nina rolls
her eyes and says “hmnph”.Nina doesn’t believe in dragons.Nina doesn’t like to
talk about anything that is not real.
Although Georgia and all the other kids at school believe in dragons,Nina refuses
to believe that dragons exist (存在).When Trouble finds out Nina doesn’t believe in 11
him he starts sulking.He won’t even eat his favorite potato chips.Then,something
terrible happens—Trouble starts to fade(逐渐消失)!
What can Georgia do?She must come up with a plan to get Nina to believe in
Trouble,but how will she get Nina to see him when he’s not allowed to get into
school?Will Nina believe before Trouble disappears?
This little story is told by Georgia,with her funny comment on everything
happening around her.The thought in young Georgia’s mind will certainly ring true
for anyone who has lived with an imaginative(富于想象力的) six-to-eight-year-old!
Stephen Michael King’s fantastic pictures bring out the humour and imagination
in the story and will help readers fall in love with Georgia and Trouble.
This is the third book in the Trouble series and lower primary kids will love it.
1.In the book,Trouble is .
A.a student B.a girl
C.a boy D.a dragon
2.Nina thinks it is when Georgia tells her about Trouble.
A.interesting B.exciting
C.impossible D.amazing
3.The underlined word“sulking” has the same meaning with the word “ ”.
A.angry B.full
C.hungry D.noisy
4.In the book,Georgia .
A.hates everything that isn’t real
B.talks about everything happening around her
C.likes eating potato chips very much.
D.draws many pictures of the dragons12
5.Which is right about Trouble and the New Kid?
A.This book is perfect for the middle school students to read.
B.There are a lot of funny pictures in this book.
C.You can learn a lot about different kinds of trouble in this book.
D.There are few comments in this book,so it is interesting.
【9】
(2019·预测)
Zongzi is not just a food with rice and other delicious food in it,but one of the
symbols of the Dragon Boat Festival in China.
The festival is on the 5th day of the fifth lunar(阴历) month.It is to remember
the famous poet Qu Yuan in Chinese history.Zongzi,or rice dumpling,also speaks to the
tradition of home cooking in different places.
There are different kinds of zongzi.Here are just several examples.
The most famous—Jiaxing zongzi Jiaxing zongzi,named after the city Jiaxing in
Zhejiang,is the most famous food during the Dragon Boat Festival thanks to
Wufangzhai,the largest zongzi here.More than 6,000,000 Wufangzhai zongzi are on sale
in stores across the country during the festival.Also Jiaxing has the first and the
only museum of zongzi.
The oldest—Xi’an zongzi The “cold honey” zongzi has the longest history in
Xi’an.Made with rice,cold honey zongzi without fillings(馅) is a great food during
the hot summer.
The largest—Nanning zongzi Each Nanning zongzi mostly is about one kilogram.It
is also called “pillow zong” because of its large size and the middle part with
fillings a little taller than the two sides.Also in Guangxi,people once made the
largest zongzi with 50-kilogram rice and meat.If a three-person family eats it,it
will take them two months.13
The smallest—Shanghai zongzi The smallest zongzi is in Shanghai city.It is
comfortable just right for a mouth.Some people like to enjoy it with a cup of Chinese
tea.
1.Different Chinese zongzi can also show the differences of Chinese .
A.history B.culture
C.sports D.shopping
2.You can visit a zongzi museum in .
A.Jiaxing B.Xi’an
C.Shanghai D.Nanning
3.Of all the four kinds of zongzi,which is the oldest?
A.Jiaxing zongzi.
B.Xi’an zongzi.
C.Nanning zongzi.
D.Shanghai zongzi.
4.Which is the Nanning zongzi?
5.The passage mainly tells us .
A.the tradition of Dragon Boat Festival14
B.the most famous Chinese food
C.some different kinds of zongzi
D.different ways of making zongzi
答案:
【1】
1.A 推理判断题。文中提到“Someday,you can retell your family’s stories.You will be
a bridge from the past to the future.”由此判断此题正确。
2.B 推理判断题。文中提到“My ancestors came from China”我的祖先来自于中国,时间在
1830 年,由此判断此题错误。
3.B 推理判断题。文中提到“My great-grandfather was born in San Francisco”我的太爷爷
出生在旧金山,由此确定此题错误。
4.A 推理判断题。文中提到“My grandparents got married.”爷爷奶奶结婚,时间显示的是
1960 年,由此判断此题正确。
5.A 推理判断题。文中提到“We moved to Fresno early this year”今年早些时候我们搬到了
Fresno,时间显示是 2011 年,由此判断此题正确。
【2】
1.B 推理判断题。文中提到“Our skin is like a bag.Inside the bag our bodies are
mostly water.”由此推测此题错误。
2.A 推理判断题。文中提到“Our skin keeps out sunshine”我们的皮肤能够阻挡阳光,同时
“Skin also keeps out dirt”皮肤还能够阻挡灰尘,由此推测此题正确。
3.B 推理判断题。文中提到“Our skin feels things.It feels warm things,cold
things,things it touches,and things that hurt it”我们可以通过皮肤来感知冷暖,来判断触
摸和伤害皮肤的物件,并不能用于伤害别人,由此推测此题错误。
4.A 推理判断题。文中提到“Our hair is a special kind of covering.It helps us keep
things out of our eyes,ears and nose.”我们的毛发是一种特殊的附属物,可以帮助我们保护
眼睛、耳朵和鼻子,由此判断此题正确。15
5.A 推理判断题。文中提到“Our nails(指甲) are another special skin which are very
hard.They help keep our fingers from getting hurt.Our nails aren’t as strong as the
nails that animals have.”我们的指甲很有用处,很硬,可以帮助保护手指,虽然没有动物的指甲
硬。由此判断此题正确。
【3】
1.A 细节理解题。根据第一行可知,可以在 Monday、Thursday 和 Friday 这三天学习英语。故选
A 项。
2.B 细节理解题。根据第二行可知,学习绘画可以去 307 房间。故选 B 项。
3.D 细节理解题。根据第三行可知,张老师教游泳。故选 D 项。
4.A 细节理解题。根据表格中 Children’s Training Center(Telephone:2641729)可知,有问题
可以咨询 2641729。故选 A 项。
5.D 细节理解题。根据第三个表格可知周六下午 3:00 pm- 5:00 pm 可以学习游泳。故选 D 项。
【4】
1.B 推理判断题。根据第一段第二句可知中国最重要的三大节日是春节、中秋节和端午节,没有
提到妇女节,故答案选 B 项。
2.B 推理判断题。根据第二段第一句可知端午节那天正是屈原去世那天,即阴历的五月初五,故可
推知端午节是为了纪念屈原的,所以选 B 项。
3.B 词义猜测题。根据下文中的“such as it is June 20 in 2015,June 9 in 2016,May 30 in
2017,June 18 in 2018,June 7 in 2019,June 25 in 2020 and June 14 in 2021”可以看出端午
节每年的时间都有所变化,故可推测此词此处具有“变化;改变”之意,故选 B 项。
4.C 细节理解题。根据第二段最后一句中的 June 18 in 2018,可知 2018 年端午节是在 6 月 18 日,
故选 C 项。
5.B 推理判断题。根据最后一句可知端午节最受欢迎的活动是龙舟赛,故可推知龙舟赛深受人们
的喜爱,所以选 B 项。
【5】
1.B 细节理解题。从第一段中的“By summer,their gardens will be full of bright
colours”可知,夏天英国人的花园被不同的植物点缀得五颜六色。故选 B 项。16
2.A 细节理解题。从第二段中的“Around 70% of the people felt it was important to
spend time in the garden”可知,大约 70%的人认为在花园里花些时间很重要。故选 A 项。
3.D 推理判断题。从第四段中的“At first,only very rich people had gardens...such as
Chatsworth House or Castle Howard”可知,当初,仅仅只有非常富有的人才拥有花园……比如
Chatsworth House 或者 Castle Howard。由此推知 Chatsworth House 的主人肯定很富有。故选 D
项。
4.B 推理判断题。从“don’t expect to win”可知,想在比赛中获胜是很难的。故选 B 项。
【6】
1.C 细节理解题。从第一段中的“living in a ‘smart’ city like this could happen
sooner than you think”可知,生活在“智能化”的城市远比你想象的要来得快。也就是说,这种
“智能化”的城市不久就会变成现实。故选 C 项。
2.A 段落大意题。通读第二段可知,本段谈论了在未来的 Songdo 城市,每家每户都有远程遥控系
统控制着机器运转,教育、卫生健康、政府服务都会纳入该系统。故可推知,本段主要谈论的是未
来的城市。故选 A 项。
3.A 细节理解题。从第三段中的“The great mind behind Songdo is from the company Cisco.”
可知,建立未来城市 Songdo 的构想是由 Cisco 公司提出的。故选 A 项。
4.D 推理判断题。从最后一段中的“Making cities smarter is one way out,and I think
this will in turn make cities greener”可知,使得城市变得更加智能化是一种出路,这样也可
以使得城市变得更环保。故可推断,智能化的城市能解决当今各种城市问题。故选 D 项。
5.B 主旨大意题。通读全文可知,本文谈论的是未来的“智能化”的城市。故选 B 项。
【7】
1.C 细节理解题。由“The Harrisons often look after wild animals”可知,哈里森一家经常
照顾那些野生动物,是非常有爱心的人。故选 C 项。
2.D 词义猜测题。由“Within days of being released,she started visiting them,looking
for treats”可知,小松鼠开始拜访它的主人,寻求招待,故可猜测是在被放回大自然后几周内。所
以选 D 项。
3.B 推理判断题。由第四段最后一句可知,小松鼠已成为哈里森的家庭成员之一。故选 B 项。17
4.D 主旨大意题。文章主要讲述一只小松鼠和它的主人一家的故事。故选 D 项。
【8】
1.D 2.C 3.A 4.B 5.B
【9】
1.B 2.A 3.B 4.B 5.C