- 1 -
Unit 4 Making the news
基础自主检测
阅读识记
Ⅰ.英译汉
1.journalist n. 记者;新闻工作者
2.submit vt. 递交;呈递(文件等)
3.update vt. 更新;使现代化
4.sceptical adj. 怀疑的
5.dilemma n. (进退两难的)困境;窘境
6.department n. 部门;部;处;系
7.senior adj. 年长的;高年级的;高
级的
Ⅱ.汉译英
1.editor n. 编辑
2.colleague n. 同事
3.amateur n. 业余爱好者
4.assess vt. 评估;评定
5.deadline n. 最后期限
6.accuse vt. 指责;谴责;控
告
7.section n. 部分;节
8.polish vt. 擦亮;磨光;润
色
高频应用
1.unusual adj. 不同寻常的;独特的 2.eager adj. 渴望的;热切的
3.meanwhile adv. 其间;同时 4.case n. 情况;病例;案例
5.publish vt. 出版;发行;发表;公布
6.technical adj. 技术上的;技巧方面的 7.gifted adj. 有天赋的
8.chief adj. 主要的;首席的 n. 首领;长官
拓展变形
1.photograph (n.) 照片 (vt.) 给……照相→photographer (n.) 摄影
师
2.delighted (adj.) 快乐的;欣喜的→delight (n.) 快乐,高兴,喜悦
(vt.) 使高兴;使欣喜
3.admirable (adj.) 值得赞扬的;令人钦佩的→admire (vt.) 钦佩;羡
慕
4.assist (vt.) 帮助;协助;援助→assistance (n.) 帮助;协助
→assistant (n.) 助手;助理;售货员
5.profession (n.) 职业;专业→professional (adj.) 专业的;职业的
(n.) 专业人员→professor (n.) 教授;(大学)教师
6.concentrate (vi.& vt.) 集中;聚集→concentrated (adj.) 浓缩的;
全神贯注的→concentration (n.) 集中;专心
7.acquire (vt.) 获得;得到;学到→acquired (adj.) 已获得的;习得
的→acquirable (adj.) 可得到的;可获得的
- 2 -
8.inform (vt.) 告知;通知→information (n.) 消息
9.deliberately (adv.) 故意地;有意地→deliberate (adj.) 故意的;
从容不迫的
10.guilty (adj.) 犯罪的;有罪的;内疚的→guilt (n.) 罪行;内疚
11.demand (n.) 需求;要求 (vt.) 强烈要求→demanding (adj.) 苛求
的;要求高的
12.thorough (adj.) 彻底的;详尽的→thoroughly (adv.) 彻底地;详
细地
13.crime (n.) 罪行;犯罪→criminal (adj.) 犯罪的;刑事的 (n.) 罪
犯
14.edition (n.) 版(本);版次→edit (v.) 编辑;校订→editor (n.) 编
辑
15.accurate (adj.) 精确的;正确的→accurately (adv.) 正确地;精
密地→accuracy (n.) 精确;准确
16.approve (vt.) 批准;赞成;认可→disapprove (反义词) (v.) 不批
准;不赞成→approval (n.) 赞成;批准;认可
17.process (n.) 过程;程序;步骤 (vt.) 加工;处理→procession (n.)
行列;队伍
18.appointment (n.) 约会;任命→appoint (vt.) 约定;任命
1.新闻媒体相关词汇一览
①journalist n. 记者;新闻工作者
②reporter n. 记者
③editor n. 编辑
④chief editor n. 主编
⑤photographer n. 摄影师
⑥daily n. 日报
⑦weekly n. 周刊
⑧mass media 大众传播媒介
2.后缀able 形容词集锦
①admirable 令人钦佩的
②comfortable 舒适的
- 3 -
③unbelievable 难以置信的
④honorable 荣誉的;光荣的
⑤reasonable 合情合理的
⑥respectable 可敬的
⑦valuable 值钱的;贵重的
⑧suitable 合适的
3.“赞成”与“反对”高频词汇荟萃
(1)赞成;支持
①approve vt. 批准;赞成
②favour vt.& n. 赞成
③support vt. 支持;赞成
(2)反对
①oppose vt. 反对
②object vi. 反对
③against prep. 反对
一 动词+介/副词
1.concentrate on 集中;全神贯注于
2.inform sb. of sth. 通知某人某事
3.keep sth. in mind 记住某事
4.depend on/upon 依靠;依赖
5.accuse ... of 因……指责或控告……
6.set to work 开始工作
二 其他
7.ahead of 在……前面
8.so as to (do sth.) 为了(做)……
9.make an appointment 约会,预约
“v.+sb.+of+sth.”结构大集合
①inform sb. of sth. 通知某人某事
②warn sb. of sth. 警告某人某事
③cure sb. of sth. 治好某人的病/纠正某人的坏习惯
- 4 -
④remind sb. of sth. 提醒某人某事
⑤suspect sb. of sth. 怀疑某人某事
⑥rob sb. of sth. 抢劫某人某物
⑦convince sb. of sth. 使某人相信某事
⑧accuse sb. of sth. 控告某人某事
⑨rid sb. of sth. 使某人摆脱某物
_________________________________________________________________
1.否定词置于句首的倒装结构
Never_will (永远不) Zhou Yang (ZY) forget his first assignment at the office of
a popular English newspaper.(教材 P26)
2.be to do 结构
His discussion with his new boss, Hu Xin (HX), was_to_strongly_influence (必
将产生重要影响) his life as a journalist.(教材 P26)
3.not only ... but (also) ... 连接的并列句
Not_only_am_I_interested_in (我不仅对……感兴趣) photography, but I took an
amateur course at university to update my skills.(教材 P26)
4.抽象地点名词+定语从句
Have you ever had a_case_where (这一种情况) someone accused your journalists of
getting the wrong end of the stick?(教材 P26)
单句语法填空
1.We're ________ (delight) you're coming to work with us.
答案:delighted
2.You'll have a ________ (profession) photographer with you to take photographs.
答案:professional
3.Only if you ask many different questions ________ you acquire all the
information you need to know.
答案:will
4.You have to prepare the next question depending on ________ the person says.
答案:what
5.But how can I listen carefully while ________ (take) notes?
答案:taking
6.A footballer was accused ________ taking money for deliberately not scoring
- 5 -
goals so as to let the other team win.
答案:of
7.He denied ________ (take) money but we were sceptical.
答案:taking
8.________ he realized the man had been lying, Zhou Yang knew he must not accuse
him directly.
答案:Although
9.He checked the evidence, read the article and ________ (pass) it on to the
copyeditor.
答案:passed
10.Zhou Yang waited ________ (excited) for the first copies to be ready.
答案:excitedly
考点步步冲关
1 assist vt. & vi. 帮助;协助;援助
You'll find your colleagues very eager to assist you, so you may be able to
concentrate on photography later if you're interested.(P26)
你将发现你的同事们会热情地帮助你。如果你对摄影感兴趣,以后你可以集中精力去钻
研。
(1)assist sb. with/in sth. 在某事上帮助某人
assist sb. in doing sth. 帮助某人做某事
(2)assistant n. 助手,助理
assistance n. 帮助;援助
with the assistance of ... 在……的帮助下
即时练 1
单句语法填空
①Professor Wang is working with his two new ________ (assist) in the laboratory
at the moment.
②Thanks to his ________ (assist), we got out of the dark cave safely.
③Both of them have been working for Professor Adams ________ (assist) him with
his class work and research.
- 6 -
④The surgery was carried out by the British team, ________ (assist) by doctors
and nurses from the Shifa Clinic.
⑤Since 1976 he has been operating the shop ________ the assistance of volunteers.
答案:①assistants ②assistance ③assisting ④assisted ⑤with
2 inform vt. 通知;告知
They must use research to inform themselves of the missing parts of the
story.(P26)
他们必须通过调查研究来获悉被遗漏的那部分情况。
(1)inform sb. of/about sth. 通知/告诉某人某事
inform sb. that/when/how ... 通知某人……
keep sb. informed of ... 使某人随时了解……
(2)information n. 消息;信息
(3)informed adj. 有学问的;有见识的
[名师点津] inform 后不能直接带双宾语,而是借助于介词 of/about,构成 inform sb.
of/about sth. 结构。
即时练 2
单句语法填空
①The Internet allows us to educate ourselves and make more ________ (inform)
choices and decisions without leaving our homes.
②The newspapers keep us ________ (inform) of what is going on around us at any
time.
③The family breathed a sigh of relief when they ________ (inform) that the father
was only slightly injured in the accident.
④We live in a world where there is more and more ________ (inform), and less
and less meaning.
答案:①informed ②informed ③were informed ④information
一句多译
直到他通知我要开会了,我才意识到我还没有准备好我的提议。
⑤ I wasn't aware that I had not been prepared for my proposal
______________________. (until)
⑥____________________ was I aware that I had not been prepared for my proposal.
(until 倒装)
答案:⑤until he informed me of the meeting ⑥Not until he informed me of the
- 7 -
meeting
3 demand n. 要求;需求 vt. 强烈要求
It was a dilemma because the footballer could have demanded damages if we were
wrong.(P26)
这是一个两难问题,因为如果我们错了,那个足球队员就可以要求补偿损失。
(1)demand sth. 要求某物
demand to do ... 要求做……
demand doing/to be done 需要被做
demand that ... (should) do ... 要求……(从句用虚拟语气,should 可省略)
(2)in great demand 需求量很大
meet/satisfy one's demands 满足某人的需求
[名师点津] demand 不能用于 demand sb. to do sth. 结构;“向某人要某物”不能用
demand sb.sth. 结构,要用 demand sth.of sb. 结构。
即时练 3
单句语法填空
①They think learning English well is one of the ________ (demand) of modern
society and will do good to our future career.
②My demand is that the information referred to in my report ________ (email)
to Mr Brown without delay.
③My car demands/needs/requires ________ (repair), so I have to go to work by
bus.
答案:①demands ②(should) be emailed ③repairing/to be repaired
单句写作
④经理要求工人加班,以提前完成任务。
The manager ________________________ extra hours to complete the task ahead of
time.
答案:demanded that the workers (should) work
1 concentrate on 集中;全神贯注于
教材
原句
You'll find your colleagues very eager to
assist you, so you may be able to concentrate
on photography later if you're
- 8 -
interested.(P26)
你将发现你的同事们会热情地帮助你。如果你对摄
影感兴趣,以后你可以集中精力去钻研。
(1)concentrate on (doing) sth. 专心(做)某事
concentrate one's attention/efforts/energy/mind on sth. 集中注意力/力量/精力/
思想于某事
(2)concentration n. 集中;专心
(3)其他表示“专心于;集中于”的短语
focus/fix ... on ... 集中……于……
put one's heart into ... 专心于……;一心一意去……
be absorbed in ... 专心于……
apply oneself/one's mind to ... 专心于……
pay attention to ... 专心于……;注意……
put one's mind to ... 专心于……
[名师点津] 以上短语中 in, to, on, into 都是介词,后接名词、代词或动名词。
即时练 1
单句语法填空
①________ (concentrate) on your study, and you will make greater progress.
②She worked late into the night, ________ (concentrate) on her speech for the
conference.
答案:①Concentrate ②concentrating
一句多译
他骑车上学时,只顾着看路边的商店,结果把一个老人撞倒了。
③________________________ the shops along the roadside, he knocked an old man
down while riding to school. (with 复合结构作状语)
④____________________ the shops along the roadside, he knocked an old man down
while riding to school. (现在分词作状语)
答案:③With all his attention concentrated on ④Concentrating all his attention
on
2 depend on 依靠;依赖;取决于
教材
原句
Meanwhile you have to prepare the next question depending
on what the person says.(P26)
同时,你还要根据被采访人所说的话准备提出下一个问题。
- 9 -
(1)depend on sb. for sth. 靠某人供给某物
depend on sb. doing sth./depend on sb. to do sth. 依靠某人做某事
depend on/upon it that ... 指望/相信……
(2)That depends. /It all depends. 视情况而定。
(3)independent adj. 独立的;自主的
(4)independence n. 独立
即时练 2
单句语法填空
①You may depend on ________ that all the goods will be shipped abroad on time.
②We should show concern for Mr Smith, an eightyyearold man near our home,
because now he has nobody ________ (depend) on.
③The teacher will put forward a variety of questions, ________ (depend) on your
different answers.
答案:①it ②to depend ③depending
3 accuse ... of ... 因……指责或控告……
教材
原句
Have you ever had a case where someone accused your
journalists of getting the wrong end of the stick?(P26)
你有没有遇到过这样的情况:别人控告你的记者,说他(她)们的
报道完全失实?
(1)accuse sb. of (doing) sth. 指控某人(做)某事
(2)charge sb. with (doing) sth. 控告某人(做)某事
(3)blame sb. for (doing) sth. 责备某人(做)某事
即时练 3
单句语法填空
①He has been charged ________ trying to blow up the airliner as it was coming
in to land.
②The secretary had to resign after she was accused ________ giving away the
secret of the company.
③As it is just a coincidence, no one should be to blame ________ it.
④The shop assistant was dismissed as she ________ (accuse) of cheating
customers.
⑤The ________ (accuse) man proved his innocence by proving that he was abroad
- 10 -
when the murder was committed.
答案:①with ②of ③for ④was accused ⑤accused
1
Never_will_Zhou_Yang_(ZY)_forget his first assignment at
the office of a popular English newspaper.(P26)
翻译 周阳永远不会忘记他在一家畅销英语报纸的第一项工作任务。
(1)否定副词 never 置于句首,句子需用部分倒装结构。
(2)常用否定副词和含有否定意义的介词短语还有:not, little, seldom, hardly,
scarcely, neither, nor, at no time, by no means, in no case, in no way, on no
condition 等。
即时练 1
单句写作
①我永远不会忘记发生在我的童年里的那个意外事件,它给我留下了很深的印象。
____________________ the accident that happened in my own childhood, which left
a deep impression on me.
②我记不住这些生词,也不能流利地讲英语。
I couldn't memorize the new words, ____________ English fluently.
③第二天早上,我们刚离开宿舍,就意识到我们把地图忘在房间里了。
______________ the dormitory the next morning when we realized we had left our
map in the room.
④我们决不能放弃梦想,只有我们坚持自己的梦想,才能够克服各种挑战。
On no condition __________________; only if we can stick to our dreams will we
be able to get over all kinds of challenges.
答案:①Never will I forget ②nor could I speak ③Hardly/Scarcely had we left
④can we give up our dreams
2
His discussion with his new boss, Hu Xin (HX), was_to
strongly influence his life as a journalist.(P26)
翻译 他与新上司胡欣的讨论对他的记者生涯必将产生重要影响。
“be to+动词原形”的常见用法:
(1)表示按计划、安排即将发生某事或打算做某事。
(2)语气上接近于 should, must, ought to, have to, 表示命令、吩咐或禁止的语气。
(3)表示不可避免将要发生或以后注定要发生的事情。意为“注定/一定会……”。
- 11 -
(4)用于条件从句,意为“如果想;设想”(接近于 if ... want to/if ... should)。
[名师点津] (1)如果表示未曾实现的打算或计划,要用 was/were to have done 形式。
(2)be about to do ... 表示即将发生的动作,该结构不与表示时间的副词或其他时间
状语连用,常用于 be about to do sth. when ... 结构中。
(3)be going to do ... 多用于口语,强调事先打算、计划要做某事或根据某种迹象要
发生某事。
即时练 2
单句写作
①他们约定明天上午 10 点一起去看这位老师。
They __________________ to the teacher together at 10 am tomorrow.
②你们必须在今天下午五点以前完成这项任务。
You __________________ the work before five this afternoon.
③他的理论势必要改变(人类)对宇宙的看法。
His theory ________________ the views on the universe.
④如果你想成功的话,你必须更认真地对待整个项目。
You must take the whole project more seriously if you __________________.
⑤我想知道这次事故是哪个司机的责任。
I wonder which driver __________________ for the accident.
答案:①are to pay a visit ②are to finish ③was to change ④are to succeed
⑤is to blame
倒装
完全倒装
1.完全倒装是把谓语动词完全置于主语前,其中主语必须是名词,若为代词则不倒装。
这种结构通常只用于一般现在时和一般过去时。
2.完全倒装的结构
(1)在 here, there, now, then, up, down, in, out, off, away 等表示时间和运动方
向的副词或地点状语置于句首以示强调时,句子要全部倒装,谓语动词常用 come, go, be, lie,
run, rush 等。
①Away went the boy.
这个男孩离开了。
(2)表示地点的介词短语置于句首时。
②Under the table sleeps a white cat.
- 12 -
→A white cat sleeps under the table.
一只白猫睡在桌子下。
(3)某些表语置于句首时。
a.表语为介词短语
③Inside the parcel was a note.
包裹里有张便条。
b.表语为形容词
④Present at the meeting were many guests.
出席会议的客人很多。
[重点提示]
上述句子中,如果主语为人称代词,则主语、谓语不需要倒装。
部分倒装
1.部分倒装是把 be/助动词/情态动词提到主语的前面,即助动词/情态动词/系动词+
主语+谓语动词。
2.部分倒装的几种情形
(1)“only+副词/介词短语/状语从句”置于句首时,要进行部分倒装,即“only+状
语”置于句首时要部分倒装,但“only+主语”不倒装。
⑤Only then did she realize how much damage had been caused.
到那时她才意识到已经造成了多么大的伤害。
(2)否定词位于句首时要部分倒装,高考常考的词汇有:never, not, seldom, hardly,
nowhere, little, by no means, at no time 等。
⑥I've tried very hard to improve my English. But by no means is the teacher
satisfied with my progress.
我已经非常努力地提高我的英语水平,但老师一点也不满意我的进步。
(3)not until 引导的从句位于句首引起的主句部分倒装。
⑦The mother didn't leave the room until the child fell asleep.
→Not until the child fell asleep did the mother leave the room.
直到孩子睡着了,妈妈才离开房间。
(4)as/though 引导的让步状语从句部分倒装,构成为:
名词/形容词/副词/动词/分词+as/though+主语+其他。
⑧Though it might sound strange, his idea was accepted by all the people at the
meeting.
→Strange though it might sound, his idea was accepted by all the people at the
meeting.
- 13 -
尽管他的主意可能听起来奇怪,但会议上所有人都接受了。
[重点提示]
从句的表语是名词时,被倒装的名词前不加冠词。
Child as he is, he has to make a living.
尽管他是一个孩子,但他不得不谋生。
(5)so, nor, neither 开头的句子要部分倒装。
前一分句是肯定句,后一分句用 so 引导,意为“某人/某事也……”;前一分句是否定
句,后一分句用 neither/nor 引导,意为“某人/某事也不……”;倒装句中的谓语应与前面
的谓语时态保持一致。
⑨He has been to Beijing. So have I.
他已经去过北京了,我也如此。
so+be/助动词/情态动词+主语
意为“某人/某事也是如此”
so+主语+be/助动词/情态动词
意为“某人/某事确实如此”
⑩Tom enjoys music. So do I.
汤姆喜欢音乐,我也如此。(我也喜欢音乐)
⑪Tom enjoys music. So he does.
汤姆喜欢音乐,他确实如此。(他确实喜欢音乐)
(6)表示“一……就……”句型需部分倒装的几种情形。
Hardly ...
Scarcely ...
No sooner ...
部分倒装+
when ...
when ...
than ...
不倒装
(过去完成时) (一般过去时)
⑫No sooner had she gone out than the telephone rang.
她一出去,电话就响了。
(7)not only ... but also, so ... that, such ... that 引起的倒装情形中,通常遵
循“前倒后不倒”的原则。
⑬Not only is he interested in football but he also plays well.
他不但对足球感兴趣,而且踢得很好。
(8)在省略 if 的虚拟条件句中,且从句中有 were/should/had 时需部分倒装,只需将
were/should/had 提至句首即可。
⑭If he had followed my advice, he would have succeeded.
→Had he followed my advice, he would have succeeded.
如果他听了我的建议,他就成功了。
- 14 -
即时练
Ⅰ.单句语法填空
1.________ in this way will you know how to arrange your time and to spend your
time properly.
答案:Only
2.It rained heavily overnight and not until this morning ________ it stop.
答案:did
3.On the river bank ________ (stand) a house where he once lived.
答案:stands
4.So clearly ________ he speak English that he can always make himself understood.
答案:does
5.Seldom ________ I seen a situation that made the teacher so angry.
答案:have
Ⅱ.单句改错
1.Only when did he put his heart into his study did he realize his shortcomings.
_________________________________________________________________
答案:去掉第一个 did
2.In no sense I agree with this suggestion.
_________________________________________________________________
答案:I 前加 do
3.You say he works hard. So does he, and so do you.
_________________________________________________________________
答案:does he→he does
4.In front of our school a newlybuilt playground on which we often play
basketball.
_________________________________________________________________
答案:school 后加 is
5.Has he studied hard, he would have passed the exam.
_________________________________________________________________
答案:Has→Had
基础达标演练
Ⅰ.单句语法填空
1.He is a ________ (gift) man and promises to be a famous musician.
- 15 -
答案:gifted
2.Not until one of his works ________ (publish) was he able to gain his confidence
in writing.
答案:was published
3.Generally speaking, a political leader should have a good nose ________
current affairs.
答案:for
4.He looks younger than his friend; in fact, he is three years senior ________
his friend.
答案:to
5.Our software, unless ________ (update) on a regular basis, may not serve us
well in our work.
答案:updated
6.In our daily life, we sometimes come across a number of cases ________ people
suffer from heart attacks.
答案:where
7.The manager was quite ________ (delight) that all the products had been sold
out.
答案:delighted
8.Over the past ten years, our country has made ________ (admire) achievements
in space exploration.
答案:admirable
9.As you know, ________ (acquire) a good knowledge of Chinese, you should learn
more about Chinese culture and history.
答案:to acquire
10.I still feel ________ (guilt) about the things I said to my father when I
was a teenager.
答案:guilty
Ⅱ.单句改错
1.All of you supposed to finish your homework before you go out to play football.
_________________________________________________________________
答案:supposed 前加 are
2.Today, we'll discuss a number of cases where beginners of English are likely
to meet with.
- 16 -
_________________________________________________________________
答案:where→that/which
3.Although he has been studying abroad, his parents try to keep him inform of
what has happened at home.
_________________________________________________________________
答案:inform→informed
4.He was driving home on the highway last night when he was stopped by a policeman,
who accused him for speeding.
_________________________________________________________________
答案:for→of
5.My parents don't approve me making friends with him.
_________________________________________________________________
答案:approve 后加 of
Ⅲ.教材微写作
A.根据提示完成句子
1.上个月,我作为业余记者的第一项任务是采访一位著名的摄影师。(interview)
_________________________________________________________________
_________________________________________________________________
答案:Last month, my first assignment as an amateur journalist was to interview
a famous photographer.
2.据我所知他非常专业,拍了很多令人赞赏的照片。(professional)
_________________________________________________________________
_________________________________________________________________
答案:As far as I'm concerned, he was professional and had taken many admirable
photographs.
3.采访中,为了获得全部信息,我问了许多不同的问题。(in order to)
_________________________________________________________________
_________________________________________________________________
答案:During the interview, I asked many different questions in order to acquire
all the information.
4.我不仅专注地听事实细节,还根据他的回答准备下一个问题。(concentrate on; depend
on)
_________________________________________________________________
_________________________________________________________________
- 17 -
答案:Not only did I concentrate on listening to detailed facts, but I also
prepared the next question depending on what he said.
5.为了让自己有更多的时间思考,我故意放慢进程。(slow down)
_________________________________________________________________
_________________________________________________________________
答案:I deliberately slowed down the process so as to let myself have more time
to think.
B.将以上句子连成一篇逻辑严密的短文,注意书写规范
答案:Last month, my first assignment as an amateur journalist was to interview
a famous photographer. As far as I'm concerned, he was professional and had taken
many admirable photographs. During the interview, I asked many different questions
in order to acquire all the information. Not only did I concentrate on listening to
detailed facts, but I also prepared the next question depending on what he said. I
deliberately slowed down the process so as to let myself have more time to think.